Förundersökning om arbetsmiljöbrott när kvinna knivdödades

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har inlett en förundersökning om ett arbetsmiljöbrott bidragit till att en anställd på HVB-hemmet i Mölndal mördades.

– Jag har ingen misstänkt i dagsläget och vi avvaktar resultaten av mordrättegången innan vi går vidare med vår förundersökning, säger åklagare Kristina Persson till SVT nyheter Väst.

Brottet som utreds är om arbetsgivaren gjort sig skyldig till vållande till annans död genom att bryta mot någon arbetsmiljölag, förordning eller föreskrift.

Knivdåd i Mölndal

Extrapersonal hade inte hunnit börja

Det var i januari år som polisen larmades till ett HVB-hem för ensamkommande flickor och pojkar i Mölndal. En 22-årig kvinna, ensam i tjänst på hemmet i Mölndal, hade attackerats av en boende och fått knivstick i lår och rygg. Hon dog senare av skadorna.

SVT har tidigare rapporterat att den mordmisstänkte hade kända psykiska problem. Extrapersonal hade anställts enbart för hans skull, men jobbade inte på hemmet när knivdådet inträffade.

– Den personalen hade helt enkelt inte hunnit börja, men vi hade anställt honom och han var på väg att börja, har Staffan Alexandersson, talesman för HVB Living Nordic, tidigare sagt.

Tydligare regler efterlyses

Fackförbundet Vision har kritiserat bemanningssituationen på landets HVB-hem och efterlyser tydligare riktlinjer från Socialstyrelsen om bemanningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Mölndal

Mer i ämnet