Foto: SVT

Fotboll för ensamkommande stöter på patrull

Uppdaterad
Publicerad

Sandarna C, ett lag för ensamkommande pojkar växer explosionsartat. När de började för två år sedan var de runt 15-20 pojkar. Nu är de över 130 och fortsätter växa. Men det som var tänkt som en start för att få ut pojkarna i andra föreningar har inte fungerat.

Sandarna BK, en kvartersföreningen i Majorna i Göteborg har runt 450 medlemmar och ett A-lag i division 6. För två år sedan startade man Sandarna C, ett lag för nyanlända, ensamkommande barn. Då var de runt 15-20 stycken  – nu är över 130, och blir bara fler och fler.

SVT Nyheter Väst besökte en träning på Heden då ett 40-tal hade samlats.

#flykt

– Sandarna är allt för mig. Det är allt, säger Isa Sido,  en18-årig kurd från Syrien som kom till Sverige för ett år sedan.

– Jag hoppas ju sen att detta skall vara ett första steg och att de sen skall komma ut i klubbarna, men det har ju inte blivit riktigt så , tyvärr, säger Sofia Palmquist, en av de idellt arbetande tränarna i klubben.

Funkar inte

Tanken var att Sandarna C integrationsmässigt skulle fungera som en idrottslig ankomstkommun – hit kom de först – sedan skulle de gå till andra föreningar. Men så har det inte blivit.

– Jag tänker att vi skall jobba oss på de klubbar som finns i Göteborg, att de skall hjälpa till, att vi skall vara ett sorts transitslag. Om vi tittar på det system som finns i staden förövrigt där vi samlar ihop ungar på transitboende och sedan fördelas de ut på olika kommuner, så tänker jag att vi samlar ihop ungarna i lag C och sedan skall de fördelas ut i olika klubbar, säger Matilda Brinck-Larsen, tränare och inititivtagare till lag C.

Men det har visat sig svårt att få ut dom i andra föreningar, och nästintill omöjligt att ens få in dom i den egna klubbens ungdoms- eller A-lag.

– Det är kanske tre på två år. Så det är inte så många, säger Matilda Brinck-Larsen.

– Det är ju pinsamt få, säger Sofia Palmquist.

Får kontakt

Det finns många skäl till att det inte har fungerat. Det är svårt att ta plats i andra lag rent kvalitetsmässigt. Det kan finnas motstånd från spelare och tränare i andra lag även om du är duktig. Svårt att få in unga spelare i trupper som är etablerade sedan pojklagsåren, språksvårigheter osv. Men det finns även andra skäl.

– Det handlar inte bara om en ovilja eller om de beskrivna svårigheter från tränarna utan även strukturer i lag C som vi måste hantera bättre. Man vill gärna vara kvar här. Här får man kontakt med andra som är i samma situation, man känner igen varandra och talar samma språk säger Matilda Brinck-Larsen.

– Jag kan inte lämna Sandarna, säger Isa Sido.

Varför inte?

– Det är den bästa föreningen för mig. Den första i Sverige, säger Isa Sido.

Resonemangen går igen när SVT Nyheter Väst fortsätter ställa frågor till andra unga pojkar på kvällens träning.

Vill du spela i något annat lag?

– Nej, Sandarna är bäst, säger Hojat Ullha, 15-åring från Afganistan som varit i Sverige i åtta månader.

– Det är en trygghet detta, och att ta sig vidare då krävs det ett mottagande på ett bra sätt i andra klubbar – och det mottagandet har vi inte lyckats få ännu, säger Sofia Palmquist.

Hoppas andra vaknar

Om man skall använda fotbollen som en yta för integration måste de unga pojkarna tas emot på ett bättre sätt i andra föreningar och Sandarna C måste arbeta för att pojkarna skall våga söka sig till andra föreningar menar Matilda Brinck-Larsen, tränare och inititivtagare till lag C.

Men nu iom den senaste tidens ökande antal ensamkommande flyktingbarn och det fokus som satts på frågan hoppas man nu att Föreningsgöteborg skall vakna.

– Jag tror inte vi i Föreningssverige är så vana vid den här situationen och det är inte så konstigt, men nu tänker jag vi har ett gyllene tillfälle att göra bra grejor,  säger Sofia Palmquist, tränare i klubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet