Foto: SVT

Fotbollstjejer från Moçambique lär sig om sex och samlevnad

Uppdaterad
Publicerad

I dag sparkar världens största fotbollsturnering Gothia Cup igång. Över 38.000 spelare från 73 länder är nu inkvarterade på olika skolor i stan och vi har träffat ett tjejlag från Moçambique som för första gången skickar ett lag till Gothia Cup.

Inga sängar fanns ännu på plats i klassrummet där tjejerna från Moçambique skulle bo men stämningen var ändå på topp när de 18 tjejerna från klubben Academia Militar FC anlände till Samskolan på fredagseftermiddagen.

Motståndet mot att tjejer spelar fotboll är stort i Moçambique men tack vare ett svenskt projekt har de här tjejerna fått möjlighet att satsa på fotbollen.

Gothia Cup 2014

– Jag tycker om fotboll för det är en sport som väldigt många olika människor kan spela, berättade Nina Zacarias Mechico, som är lagledare.

Initiativtagare till fotbollsprojektet Futebol dá Forca FDF är Cecilia Andrén Nyström, som drog igång verksamheten i Moçambique för 2,5 år sen. Idag finns FDF även i Zambia och Sverige och totalt finns 270 ledare och över 5000 tjejer som tränar regelbundet varje vecka.

Vill förebygga ohälsa och övergrepp

FDF använder fotbollen som en plattform för att stärka tjejernas självförtroende – Futebol dá Forca – fotboll ger styrka. Det handlar inte så mycket om fotboll egentligen, utan om så mycket mer än det, menar Cecilia Nyström.

– Det handlar om samhörigheten i ett lag och ledare som förebilder och stöd. Ledaren ska erbjuda en extra axel men ska också vara utbildad i att svara på alla frågor som kan uppstå i tonåren, som att ”min pojkvän vill ha sex men jag vill inte...måste jag det?”, säger Cecilia Nyström.

– När du har någon att vända dig till då kan vi förebygga psykisk ohälsa och övergrepp och få tjejer att tro på sig själva och ta de möjligheter de får eller skapa sina egna möjligheter, säger Cecilia Nyström.

Utbildar kvinnliga ledare

Trots att Sverige anses vara ett land där jämställdheten nått långt menar Cecilia Nyström att svenska fotbollsföreningar ofta missar att ta hand om den sociala sidan av tjejfotbollen och därför har Futebol dá Forca börjat utbilda ledare även i Sverige.

– Jag tror att som ung tjej behöver du en kvinnlig ledare och förebild så här utbildar vi bara kvinnliga ledare, säger Cecilia Nyström.

– Vi lyfter in värderingsfrågor, sex och samlevnad, som är väldigt viktiga delar i det vi gör. Jag tror att självkänsla är starkt kopplad till hur du tänker kring din egen kropp och sexualitet för att du också  ska acceptera att du ser ut som du gör och att du är helt perfekt som du är!

– Om fler föreningar släppte resultatfixeringen och elitsatsningar och jobbade mer med den sociala sidan tror jag att vi skulle ha ett mycket hälsosammare klimat för unga tjejer i Sverige – och även för killar!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gothia Cup 2014

Mer i ämnet