Svartmunnad smörbult (Neogobius melanostomus) fångad under mete. Detta är en hane i svart lekdräkt. Foto: Leon Green

Främmande fisk kan invadera Bohuskusten

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva fisken svartmunnad smörbult kan etablera sig utmed Bohuskusten, något som kan komma att störa både det kustnära fisket och fågellivet, det slår forskare vid Göteborgs universitet fast.

Den invasiva fisken svartmunnad smörbult har nyligen påträffats i vatten med en salthalt som motsvarar den på västkusten. Det är den hittills högsta uppmätta salthalten för arten och det innebär att fisken troligen kan etablera sig utmed Bohuskusten.

− Fisken verkar klara samma salthalt som vi har på Västkusten när vi håller den i akvarier, men den har ännu inte spridit sig ut i det egentliga havet, säger Leon Green, doktorand vid institutionen för biologi och miljövetenskaper, som forskar på artens anpassningsförmåga i ett pressmeddelande.

Finns i Göteborgs hamn

Den svartmunnade smörbulten finns också sedan 2009 i det bräckta vattnet i Göteborgs hamn. Men nu har den också hittats längre ut mot havet än någonsin tidigare.

Läs också: Smörbulten hotar svenska arter

− Här i Göta älvs utlopp har vi nu fångat den i vatten som har en salthalt på 29 promille, vilket är väldigt nära salthalten vi har längs västkusten, säger Leon Green.

Sprids mot saltare vatten

Svartmunnad smörbult kommer från Svarta havet där vattnet är bräckt. För drygt 25 år sedan dök den upp i sydöstra Östersjön, där den hamnat troligen för att fiskyngel råkat komma med via barlastvattnet på fraktfartyg. Arten håller nu på att långsamt sprida sig genom de danska sunden till vatten med en salthalt på 15-20 promille.

Tillsammans med de danska sunden kan Göteborgs hamn nu räknas till spridningsfronterna ut mot saltare vatten, anser forskarna.

Kan påverka västkustfisket

Eftersom spridningen av svartmunnad smörbult har påverkat traditionellt fiske i delar av Östersjön finns det oro inför vilka effekter svartmunnad smörbult kan ha på västkustens ekosystem.

Läs också: Svartmunnad smörbult hotar sportfisket

− Fisken har även påverkat fågellivet i vissa delar av Östersjön eftersom den, precis som ejdern, äter mycket blåmusslor. Samma sak kan därför hända på västkusten, säger Leon Green.

Nya studier ska ge svar

Planerna är nu att se ifall svartmunnad smörbult som fångats i Göta Älvs mynning också klarar färskare vatten.

I flera forskningsstudier kommer fiskens förmåga att hantera salthalt att undersökas. Studierna ska även innefatta vad fisken äter, och undersöka om födan varierar beroende på var i Göteborgs hamn smörbultarna kommer ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.