Bättre information till nyanlända om att man fritt kan välja skola skulle minska skolsegregationen, menar moderaten Camilla Waltersson Grönvall. Foto: SVT

Moderaterna: Fritt skolval lösning på segregation

Uppdaterad
Publicerad

I Göteborg får inte de nyanlända familjerna reda på att det finns ett fritt skolval, utan eleverna hänvisas bara till en skola, hävdar Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson för moderaterna. 

Detta menar Camilla Waltersson Grönvall  är en av orsakerna till att många invandrarbarn samlas i vissa skolor medan andra skolor i kommunen inte har några invandrarelever alls.

– Jag vill hävda att om man kan göra det möjligt för fler barn att ta del av det fria skolvalet så skulle det vare ett sätt att möta skolsegregationen, säger hon.

Segregerad skola

Hon tror att om fler nyanlända familjer fick bättre information om att de kan välja vilken skola de vill så skulle invandrarbarnen spridas mer över kommunens skolor.

– Det handlar om att öka informationen till vårdnadshavare och elever, naturligtvis med hjälp av tolkstöd, och därefter ska det finnas ett stöd så att man kan ta sig vidare, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Camilla Waltersson Grönvall är lärare och riksdagsledamot från Västra Götaland och sitter i utbildningsutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segregerad skola

Mer i ämnet