Foto: TT

Föräldrar fuskar för att få plats på önskad skola

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar folkbokför sig på falsk adress för att få en bättre skolplacering för sina barn. Nu skriver Uddevalla kommun till regeringen för att få stopp på problemet.

Det var tidigare i år som tjänstemän på Uddevalla kommun reagerade på sju fall där minst en förälder i familjen bytte folkbokföringsadress, kort innan det att skolvalsprocessen skulle dra igång.

– Vi har också hört föräldrar prata öppet och tipsa varandra, ”Ändrar du din folkbokföring så kommer du till rätt skola”, säger Lise-Lotte Bengtsson, administrativ chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Uddevalla kommun.

I två av fallen har de även sett att adressen gått tillbaka till ”den gamla” efter det att barnet har fått sin plats.

Bättre läge när regler missbrukas

Det handlar om sexåringar som ska få sin första skolplacering i förskoleklass. Likt många andra kommuner har Uddevalla platsbrist som gör att alla inte kan få sitt förstahandsval.

– Då blir det som att förslagna föräldrar kan hamna i ett bättre läge genom att missbruka reglerna, säger Lise-Lotte Bengtsson.

Konsekvensen kan enligt henne bli att en familj som har rätt till en plats på den närmaste skolan istället blir utan.

Redan tidigare år har man sett liknande agerande, men aldrig tidigare så många. Problemet har också rapporterats från andra kommuner. I Skövde såg man tidigare i år hur sju barnfamiljer bytt folkbokföringsadress inför skolplaceringen av deras sexåringar till höstterminen 2016. Skatteverket kopplades in, men det finns ingen rättslig påföljd för att skriva sig på fel adress.

Misstanke ska anmälas

I Uddevalla har man också haft kontinuerlig kontakt med Skatteverket. Uppmaningen de fått är att anmäla så fort de har en misstanke, men handläggningstiden för de ärendena är för lång för att hinnas med innan skolplaceringen behöver vara gjord.

I brev riktade till utbildningsdepartementet, Sveriges kommuner och landsting och Skatteverket ställer Uddevalla kommun frågan om det kan finnas behov av att ändra lagstiftningen för att komma till rätta med problemet. Något som de vill ha svar på är om det är förenligt med skollagstiftningen att upphäva en placering om den är gjord på felaktiga grunder. Risken som Lise-Lotte Bengtsson ser är att det riskerar att drabba det enskilda barnet i för stor utsträckning.

– Det ska bli intressent att se vad de säger, det är ju inte bara ett fenomen i vår kommun, säger hon.

Så säger lagen

En elev ska placeras vid den av kommunens skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Om den önskade placeringen skulle medföra att en annan elevs berättigade krav på placering vid en skolenhet nära hemmet åsidosätts, ska dock kommunen placera eleven vid en annan skolenhet.

Kommunen får annars frångå elevens vårdnadshavares önskemål endast om den önskade placeringen skulle medföra att betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen.

Skollagen, 9 kapitlet 15 §

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.