Foto: SVT

Fyra lejonungar släpptes ut i Borås

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av augusti föddes fyra lejonungar på Borås djurpark. I dag släpptes de ut till övriga i flocken.

Från mitten av augusti till nu har Weasley, Potter, Dolores och Granger tillsammans med sin mamma varit inomhus och åtskilda de övriga lejonen i parken.

– Det är framför allt för att hålla det under kontroll. Det finns olycksrisker om äldre syskon leker med för små lejon och det vill vi undvika, säger Borås djurparks zoolog Daniel Roth.

Mycket lek och bus

När de släpptes ut till övriga i flocken blev det mycket lek och bus.

– Det blir nog en hel del liv och rörelse kommande dagar. Det blir framför allt mycket fokus från pappan som tycker att det är spännande med nya ungar. Det är en process när ungarna ska tas upp i flocken. I helgen kan vi vänta oss mycket lek och bus, säger Daniel Roth.

Hur många av ungarna och vilka som kommer att få leva till vuxen ålder är oklart. Borås djurpark samarbetar med andra djurparker i Europa och finns det behov så kan lejonungar senare skickas vidare för att växa upp i någon annan djurpark. Men det finns också ett överskott på lejon.

– Det är naturligt att det blir ett överskott på djurparksdjur eftersom de inte lever i naturen som annars skördar sina offer naturligt. Så det är en naturlig del att avliva djur. Men finns det avsättning för dem någon annanstans så är det troligt att de skickas dit. Honor är dock ofta lättare att hitta nya hem till, säger Daniel Roth.

En sårbar art

Hur länge samtliga ungar får leva är oklart.

– Vilka som får stanna, leva eller inte är inget jag vill diskutera i dag. Det beror också på hur de fungerar i gruppen, om det blir tjafs eller inte.

Globalt är lejonet klassad som en sårbar art på IUCN:s lista över hotade arter. Det är framför allt människan som med sina bosättningar tränger undan lejonet och läger beslag på deras mark. Lejon hotas även av jakt och av sjukdomar från huskatter som människorna för med sig.

Stöttar lokalbefolkningen

Borås djurpark arbetar med flera projekt i södra Afrika som syftar till att på sikt stärka den vilda lejonstammen. Det görs bland annat genom att stötta forskning och lokalbefolkningen på plats.

– Det handlar bland annat om att ge lokalbefolkningen bidrag för lejon dom inte skjuter. Det har visat sig fungera, säger Daniel Roth. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.