Foto: TT

Efter Stampen – ytterligare fyra lokaltidningar hotade

Uppdaterad
Publicerad

Alingsås Tidning, Härryda Posten, Lerums Tidning och Partille tidning som ingår i samma koncern har begärt rekonstruktion. I mitten av juli ska en rekonstruktionsplan presenteras.

En av orsakerna till rekonstruktionen är stora skulden till det Stampenägda distributionsbolaget VTD, som för en månad sedan också begärde rekonstruktion.

– Man behöver göra ett antal åtgärder för återställa på bolagets förmåga att klara sig, säger Johan Sölveland som är advokat och rekonstruktör i ärendet. Drygt rör det sig om 20 miljoner i skuld. En del klarar ett bolag att vara skuldsatt, men det här är en för tung skuld och vi behöver göra en del åtgärder för att få ner de skulderna.

Innebär det att man tjänster kommer att försvinna?

– Det vet vi inte i nuläget. Man har redan gjort en del neddragningar, men det finns ju en smärtgräns för hur många anställda en organisation behöver för att klara sig. Vi har inget som indikerar på att vi behöver göra nedskärningar i nuläget, men det är inget vi kan utesluta.

Hur allvarlig är situationen?

– Alla situationer som innebär att man behöver ansöka om rekonstruktion är allvarliga, men vi har förhoppningar om att detta inte kommer att leda till konkurs. Vi vet att det finns intressenter i nuläget, säger Johan Sölveland.

Senast den 13:e juli kommer en rekonstruktionsplan att presenteras och ett sammanträde kommer att hållas i Alingsås tingsrätt, dit ansökan om rekonstruktion har skickats in och beviljats.

Fakta

Alingsås Tidning kommer ut tre dagar i veckan med en upplaga på 9 900 exemplar och har en räckvidd på ungefär 35 000 läsare. Övriga tre tidningar, Härryda Posten, Lerums Tidning och Partille Tidning, är gratisdistribuerade endagarstidningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.