Nytt hybridgräs på Gamla Ullevi. Foto: SVT

Gamla Ullevi får ny gräsmatta

Publicerad

Gräset är en viktig fråga inom fotboll, det är sedan gammalt. Och Gamla Ullevi i Göteborg har sedan tidigare brottats med slitageproblem på arenan. Men nu satsar man på en ny typ av hybridgräsmatta, som man hoppas ska lyfta spelet.

Nu är det här. Hybridgräset. Ja, det kan låta oansenligt men i själva verket är det här en mycket speciell gräsplätt. Åtminstone om man får tro gräskonsulten Andy Cole, som varit med som expert under upphandlingen av Gamla Ullevis nya gräsmatta.

– Skillnaden är enorm, säger han.

Gräsdebatten inom svensk fotboll har rasat i omgångar – konstgjort eller riktigt gräs? Här är i alla fall hybriden.

– Teknologin rör sig framåt väldigt snabbt. Kraven från spelare, tittare och tv betyder att vi nu måste ha den bästa kvaliteten på planen varje vecka – till varje match, försäkrar Andy Cole.

Gigantisk symaskin

Egentligen är det bara fem procent av gräsmattan som faktiskt är konstgjort. Resten är riktigt gräs. Men de konstgjorda stråna är inte mindre viktiga för det.

Under en dryg veckas tid har en stor symaskinsliknande anordning marscherat planen och sytt fast 44.000 kilometer konsttråd med någon kvadratcentimeters mellanrum.

– Gräsrötternas strån ska slingra sig runt de här trådarna så det är det som ska ge hela armeringen i mattan, säger Janne Lungberg, platschef på Gamla Ullevi.

Hoppas på bättre matta denna gång

Till skillnad från den förra planen, som höll i sex säsonger, ska den nya mattan kunna utstå glidtacklingar 10-15 år framöver. Inte att förglömma att det är såväl Sveriges fotbollsdamer som IFK Göteborg, Gais och Öis ska sparka boll på Gamla Ullevi.

– En vanlig plan klarar inte av en sådan belastning, det vet vi av erfarenhet, säger Janne Lungberg.

För den första mattan, 2009, höll ju bara en säsong innan den förvandlades till en gräslig fadäs.

– Vi har hög belastning på vår plan. En normal arena har runt 20 matcher per år och vi har 75 på en säsong, poängterar han.

Den nya är förstås inte gratis – 4,5 miljoner kronor landade notan på – men förhoppningen är att den ska tas emot väl av spelarna vid premiären den tredje april.

– Vi ser fram emot en underbar säsong och kunna visa upp en plan som är topp ett i Sverige i år, säger Janne Lungberg.

Hur det går med den saken återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.