Gängforskare från hela världen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under tre dagar träffas ett 40-tal forskare från olika länder i Göteborg för att diskutera gängkriminalitet. Forskarna ingår i nätverket Eurogang och förhoppningsvis kan andra länders forskning och erfarenheter hjälpa Göteborg.

Gängkriminalitet är en världsomspännande problematik. Idag och två dagar till träffas ett 40-tal gängforskare från hela världen i Göteborg. Tanken är att de som arbetar med frågan här, exempelvis poliser och socialsekreterare skall kunna ta del av det som forskarna presenterar. I gengäld kan de erfarenheter som bland annat polisen har hjälpa forskarna.

– Det viktiga är att forskningen möter det praktiska. Att det blir rakt och enkelt hur vi skall kunna använda forskningen för att skapa en bättre livssituation för medborgarna i Angered exempelvis där jag jobbar, säger Fredrik Lennartsson, polis.

Stort nätverk

Forskarna ingår i Eurogan, ett nätverk för forskare som studerar gängkriminalitet i Sydamerika, Europa och USA.

– Vi fokuserar på strategier som använts i USA som kan hjälpa till med att sortera vad som kan eller inte bör göras med tanke på situationen i Göteborg, säger Finn-Aage Esbensen, gängforskare vid University of Missouri-St. Louis.

Tror du att er forskning och era kunskaper från USA verkligen kan hjälpa Göteborg?

– Det är viktigt att identifiera vilka strategier som misslyckades i USA och som troligen kommer att misslyckas här i Göteborg om man använder dom, även om det finns kulturella skillnader, säger Finn-Aage Esbensen.

Diskutera förebyggande arbete

Göteborg kommer att användas som ett ”case” under seminariet. Man skall diskutera förebyggande arbete kring nyrekrytering och hur man bland annat kan arbeta vid akuta gängkonflikter.

– Det viktigaste är att arbeta på ett enhetligt sätt att inte se det som ett isolerat problem bland vissa grupperingar. Utan att se att detta är en yttring av ett samhälle som har förändrats på ett grundläggande sätt, där unga personer inte minst i vissa ytterområden kan uppleva ett utanförskap i förhållande till samhället och inte delaktighet. Den delen är det viktigaste, säger Torbjörn Forkby, forskare vid Göteborgs Universitet och ansvarig för workshopen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.