Robert Karlsson under presskonferensen gällande våldsdådet på Vår krog och bar. Foto: TT

Gängkriget som kom av sig

Uppdaterad
Publicerad

En mängd brutala mord och ännu fler skadade. Gängkriget mellan fraktioner från norra- respektive södra Biskopsgården satte skräck i en hel stadsdel. Nu sitter flera tongivande personer fängslade – och våldet har avtagit.

– Det är viktigt ur flera perspektiv att de som begår grova brott fångas in och straffas, säger Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen i Göteborg.

”Det var krutdoft i lokalen och blod nästan överallt.” ”Det såg ut som en krigszon”. I veckan inleds den sista veckan för rättegången mot de åtta män som misstänks för inblandning i den brutala attacken på Vår Krog och bar på Vårväderstorget i mars 2014.

Dådet var bara ett i raden av flera uppmärksammade brott i Västsverige. Men efter flera polisingripanden har det lugnat ner sig på Göteborgs gator. På Hisingen har ett gängkrig rasat i flera i år mellan grupperingar från norra och södra Biskopsgården. Nu sitter tongivande personer ur båda grupperingarna häktade, åtalade eller dömda.

– Det är en väsentlig skillnad. Vi har lyckats låsa in personer från båda sidor som varit beredda att begå väldigt grova våldsbrott, säger Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen i Göteborg.

”Är mycket lugnare”

På midsommarafton gick en person in och sköt i en lägenhet i Biskopsgården – men det är en av få händelser som polisen knyter till gänguppgörelser under den sista tiden.

– Vi har inga skjutningar och mord i den omfattningen alls längre. Det är mycket, mycket lugnare, konstaterar Robert Karlsson.

En av de viktigaste bitarna när det gäller polisens framgångar är enligt Robert Karlsson medborgarna själva. Vittnesmål från människor som uppenbarligen fått nog spelar stor roll när det kommer till att lagföra gärningsmän i domstol.

Han nämner flera exempel, förutom Vår krog och bar-attacken, på brutala våldsdåd i Västsverige som starkt påverkat allmänheten:

# 17-åriga Lisa Holm mördades

# Fyra personer mördades när en bilbomb exploderade

# Trippelmordet i Uddevalla

# Mannen som dödades efter att ha kidnappats i Sisjön

# Den man som blev ihjälskjuten på väg till en fotbollsträning

– Det handlar om ett antal brott som man förfasas över, och som jag tror påverkat, säger Robert Karlsson och fortsätter:

– Det finns inte domar över alla dessa fall, men många av dem vilar tungt på vittnesuppgifter.

”Tillsammans med medborgarna”

Biskopsgården på Hisingen är ett av de 14 områden i landet som lyfts fram av polisen som ”särskilt utsatt”.

Polisen i Göteborg har beslutat att synliga poliser, medborgardialog och stöd för de som vill ta sig ur gängkriminalitet ska vara receptet för ökad trygghet. Och Robert Karlsson är noga med att poängtera vikten av det jobb som Göteborgs stad och lokalpoliserna utför.

– Det måste finnas en god relation mellan oss och allmänheten. Tillsammans med medborgarna blir vi väldigt starka.

14 av polisen särskilt prioriterade områden:

Region Stockholm

• Ronna/Geneta/Lina (Södertälje)

• Tensta/Rinkeby (Stockholm)

• Husby (Stockholm)

• Hallunda/Norsborg (Botkyrka)

Region Syd

• Rosengård (Malmö)

• Södra Sofielund (Malmö)

• Araby (Växjö)

Region Bergslagen

• Vivalla (Örebro)

Region Väst

• Bergsjön (Göteborg)

Biskopsgården (Göteborg)

• Gårdsten (Göteborg)

• Hammarkullen (Göteborg)

• Hjällbo (Göteborg)

• Lövgärdet (Göteborg)

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.