Foto: TT

Gängmedlem fick vikariat på förskola i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 20-årsåldern har enligt polisen tydliga kopplingar till grov kriminalitet. Han har åtalats flera gånger och har även dömts, vid ett tillfälle. Detta var dock inget hinder när mannen sökte vikariat på en kommunal förskola i Göteborg.

– Det jag kan säga är att det här är en person som vi ser som en central del av en av kriminella grupperingar vi haft problem med i staden, de senaste åren, säger Erik Nord, högste chef för polisen i Storgöteborg till SVT Nyheter.

Att mannen som beskrivs som kriminell fick ett vikariat var GP först att berätta om. Exakt när mannen ska ha fått vikariatet är inte känt, men tidningen påstår att det ”inträffat nyligen”.

Skottlossningar i Göteborg

Förekommer i flera utredningar

Manen förekommer sedan tidigare i flera brottsutredningar. Senast var det i samband med att han blev skjuten och svårt skadad i samband med en skottlossning i Biskopsgården i Göteborg i fjol.

Peter Johansson, ansvarig för stadsdelens förskola och skola, kan inte ge någon bra förklaring till varför deras rutiner inte hindrade mannen från att jobba med unga människor, då det sedan länge finns ett krav på att samtliga jobbsökande ska visa upp ett utdrag ur sitt belastningsregister.

– Handläggarna efterfrågade det, men på något vis uppstod en kommunikationsmiss. Den mänskliga faktorn är en förklaring. Enligt vad jag förstått var belastningsregistret ”på gång”, fast det hann inte fram innan en vakans dök upp, säger han till Göteborgs Posten.

Uppdagades av en slump

Att mannen blev av med vikariatet berodde på att en polis, som var på förskolan för att hämta barn, kände igen honom.

Informationen spreds på så sätt till polis och förvaltning och mannens vikariat avslutades.

Tros tillhöra fejd som kostat flera liv

Biskopsgården är en stadsdel som på senare år kommit att kopplas till en rad våldsbrott och mord, som enligt polisen tros vara delar av en kedja hämndaktioner som sträcker sig tillbaka flera år. Det mest uppmärksammade är morden på Vår krog & Bar, mars 2015. Enligt källor till SVT Nyheter Väst ska mannen i 20-årsåldern tillhört den gruppering som var måltavlor.

– Nu sitter inte jag med all info framför mig just nu. Men ja, hans namn förekommer i de sammanhangen, säger Erik Nord.

Mannen har åtalats för mordförsök 2014, i samband med att en bil blev beskjuten. Även den i Biskopsgården. Misstankar som mannen friades från.

Mannen i 20-årsålderns enda dom kom 2015. Han stod då åtalad för förberedelse till mord och dömdes till ett års sluten ungdomsvård.

Ansvariga beklagar

Göteborg Stad har sedan tidigare en särskild enhet som ska se till att inte olämplig personal arbetar i skolorna. Det har inte hjälpt i det här fallet.

– Jag kan bekräfta och beklaga det som hänt här. Vi skapade den för att säkerställa att all dokumentation är i ordning – just för att det tidigare förekom händelser där vi brast i rutinerna, säger Jahja Zeqiraj ordförande i stadsdelsförvaltningen och en av socialdemokraternas toppnamn i Göteborg, till tidningen.

Han säger också till GP att han kommer kräva svar på hur detta kunnat ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet