Foto: SVT

Ger inte upp hoppet om Gårdalänken

Uppdaterad
Publicerad

En centralstation insprängd i berget i Gårda – det är målet. Och att stoppa Västlänken.

Bland skisser och ritningar sitter de, ingenjörerna och arkitekterna i Gårdalänken, och finslipar argument. Nu är det bara dagar kvar tills mark- och miljödomstolen stänger för nya inlagor.

De jobbar för att Västlänken inte ska bli av.

Västlänken

– För mig är det en gåta att man har kommit så här långt, det kommer inte att bli av, tro mig, säger Gunnar Anjou, en av personerna bakom förslaget om Gårdalänken.

Varje måndag i 3,5 år har de träffats, företrädarna för Gårdalänken. Allt började med att Gunnar Anjou skrev en debattartikel i en morgontidning. Efter det hörde ett antal Västlänken-skeptiska medborgare av sig och av dessa har en kärna av tio personer utkristalliserats.

– Men vi kan inte bara ifrågasätta utan visa på möjligheter också, och det gör vi, säger Gunnar Anjou, som engagerat visar skisserna på ett entrétorg med flera spårvagnspår, bussterminal samt bil- och cykelparkering placerade ovanpå E6:an mellan Ullevimotet och Gårdamotet.

Läs mer: Demonstration mot trängselskatt

De tänker sig fyra järnvägsspår som viker in från Olskroken in i berget mot en centralstation insprängd i Gårdaberget där på sikt tolv separata spår ska rymmas. Sen fortsätter rälsen ner mot Almedal och befintliga spår.

”Hårt slag mot näringslivet”

 – Att flytta centralstationen skulle drabba Göteborgs näringsliv och cityhandel väldigt hårt, så det tycker jag inte är ett alternativ, säger Johan Nyhus(S) kommunalråd i Göteborg.

Göteborg har redan börjat grävas upp, men allt arbete relaterat till Västlänken är än så länge bara förberedande. Ännu har inget klartecken getts, inga detaljplaner har vunnit laga kraft, inga miljöprövningar gjorts. Innan så sker krävs bland annat att Mark- och miljödomstolen godkänner projektet. Förlorande part där kommer sannolikt överklaga till Mark- och miljööverdomstolen och om de tar upp fallet kommer det att dröja till våren/sommaren 2018 innan Västlänkens öde är avgjort.

Och då är vi mitt inne i en valrörelse.

– Det kan bli så att hela Västlänken faller i miljöprövningen och att det politiskt uppstår saker så att man börjar tänka om. Det är inget parti som vill sitta med Svarte-Petter när valet väl kommer, säger Gunnar Anjou.

Vad är så bra med ert förslag jämfört med Västlänken?

– Ja, det är ju en enkelhet i att dra järnvägen direkt i berg från Olskrokens norra del ner till Almedal. Du slipper gräva upp hela stan, du slipper de här blockeringarna av trafiken under mycket lång tid. Innerstaden kan leva sitt liv, evenemangsstaden påverkas inte och du kan krossa berget i fraktioner och forsla bort detta direkt på järnväg. Det är miljövänligt vilket inte Västlänken är, säger Gunnar Anjou

Läs mer: Inga kostnadsökningar enligt Trafikverket

Om Gårdalänken säger Västlänks-förespråkarna – alldeles för långt från stan. De vill ha kvar centralstationen där den är och för att bli av med säckstationen bygga en tågslinga under stan med underjordiska stationer i Haga och vid Korsvägen.

Vad är det bästa med Västlänken?

– Jag vet inte om det finns en sådan uppsida. Det är bara fem procent av alla kollektivresor som kommer att gå i Västlänken till en kostnad de inte har en minsta uppfattning om. Det är inte 20 miljarder, det kanske närmar sig 50 miljarder. Väldigt svåra förhållanden, man ska gräva upp stan, man ska gå mellan lera och berg mycket djupt ner i vattenbemängda områden. Det här är inte lätt, sammanfattar Gunnar Anjou med en djup suck.

– Jag tycker man skulle låta en granskningskommission kolla vilka projektalternativ som finns, och även Västlänken och bedöma: hur går vi vidare? en väldigt bra gissning är att man väljer Gårdalänken då.

Johan Nyhus(S), kommunalråd med ansvar för trafikfrågor låter sig inte skrämmas så lätt.

–  Ja, fast grejen är att Västlänken är med i nationell plan, att backa tillbaka och säga att vi inte bygger den, det skulle jag säga är princip omöjligt. Då ska det till nåt som är riktigt, riktigt stort, säger Johan Nyhus (S).

– Vi har ingen vinning i detta men vi måste för göteborgarnas bästa tala om att detta är fel, säger Gunnar Anjou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet