Gasklockan sjunger på sista versen

Uppdaterad
Publicerad

Ett landmärke i Göteborg är nu i stort sett borta.

Den 84 år gamla gasklockan i Göteborg har monterats ner bit för bit med hjälp av 20 domkrafter under februari månad. På så sätt har man skurit av den nerifrån och upp.

Den sista etappen revs med grävmaskin. Gasklockan var 81 meter hög och försörjde staden med gas i 60 år.

Gasklockan i Göteborg

Första ansökan om rivning kom 1999

Inför VM 1995 frågade ett känt läskföretag om de fick måla om hela gasklockan till läskburk, ett förslag som aldrig blev av. Pilgrimsfalkarna som flyttade hit 2012 har häckat högst upp på östra sidan av gasklockan och trivts väl, utom 2015 då det var för kallt. Flera ungar är födda här och in i det sista försökte föräldrarna stanna kvar vid sin häckningsplats. Nu har de flyttat på sig, osäkert var, kanske till Sävenäsverket eller Rosenlundsverket, där Göteborg Energi har satt upp bolådor.

Processen för att riva gasklockan har tagit tid. Första ansökan kom 1999, men med bland annat diverse överklaganden till förvaltningsrätten i Göteborg, i samband med upphandlingen för rivningen av gasklockan, blev den uppskjuten till i år.

Pilgramsfalkarna har trivts på Gasklockan i Göteborg. Foto: SVT

När man byggde gasklockan 1933, så byggde man taket först och sedan byggde man på den underifrån, och nu var det den omvända tekniken när man tog ner den. Med hjälp av 20 domkrafter lyftes hela byggnaden upp och därefter skar man av ring efter ring underifrån. Den sista biten blev det vanlig konventionell rivning med grävskopor.

Många förslag om användning

Göteborgs kommun har tittat på flera alternativa användningsområden, till exempel klättervägg och bostäder, men det har fattats pengar. Några rockvideor har dock spelats in. Men nu ska tomtmarken komma till användning när Göteborg växer och att hitta intressenter för marken lär inte blir svårt. Till en början blir det uppställningsplats för bussar och ytor för Västsvenska paketet. En sanering av marken kommer att ske.

Till 15 mars ska nedmonteringen vara helt klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gasklockan i Göteborg

Mer i ämnet