Generaldirektörerna bor inte i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Av Sveriges myndigheter finns bara tre i Västsverige. Och frågan är om ens de styrs härifrån. Samtliga tre generaldirektörer och många i ledningsgrupperna är bosatta på annan ort.

Har du nyligen besiktigat bilen? Kanske noterade du då ett märke på protokollet som det stod Swedac på. Swedac är en av de tre större myndigheter som finns i Västsverige, och en av myndighetens uppgifter är att kontrollera och ackreditera bilkontrollanter.

På huvudkontoret i Borås jobbar 80 personer. Ytterligare 40 finns i Stockholm. Och det är också där som generaldirektören Peter Strömbäck bor.

#svthelasverige

– Jag har vinnlagt mig om att vara mycket i Borås sedan jag tillträdde. Sedan kan man diskutera om två dagar i veckan är mycket eller lite, men vi har faktiskt många internationella uppdrag och jag träffar också regelbundet andra myndigheter, säger generaldirektör Peter Strömbäck.

Problematiskt

De övriga två myndigheterna i Västsverige är Havs- och vattenmyndigheten och Världskulturmuseerna. Båda har huvudsätena i Göteborg men generaldirektörerna är bosatta i Falun respektive Stockholm. Och det här är problematiskt tycker Miljöpartiets regionråd Birgitta Losman. Enligt henne går man på så sätt miste om viktiga naturliga mötespunkter.

– Det har också betydelse på det sättet att det är viktigt att det finns många olika perspektiv. En stor del av de nationella angelägenheterna är frågor som vi kan jobba med i Västsverige, och då är det viktigt att en hel del har sin bas här, säger Birgitta Losman (MP).

Många chefer på annan ort

Men det är inte bara de högsta cheferna som bor på annan ort. Vad gäller Världskulturmuseerna har Västnytt tidigare berättat att sex av nio chefer jobbar utifrån Stockholm.

För Swedacs del utgår fyra av sju personer i myndighetens ledningsgrupp från huvudstaden. Men att Swedac skulle styras därifrån stämmer inte enligt Peter Strömbäck.

– Nej, nej, nej, de ansvariga för de stora personaldelarna sitter i Borås.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#svthelasverige

Mer i ämnet