George grep rånare trots pistolhot

Uppdaterad
Publicerad

Klockan är 20.11 på söndagskvällen. I butiken på Hammarkulletorget i nordöstra Göteborg finns fyra eller fem kunder, en kassörska, och George. Det är han som har hand om butiken den här kvällen. Snart ska han ha en pistol riktad mot sig.

– Det var en helt vanlig, lugn kväll. Jag stod vid mjölkkylen och förberedde dagens beställning. Plötsligt hör jag någon bakom mig ropa ”upp med händerna”. Men jag tänker att det är någon som skämtar med mig, säger George.

Han tittar inte ens upp. Bakom hans rygg har två personer gått in i butiken. Båda är maskerade, och en av dem höjer vad som ser ut som en pistol.

Försvarade sin butik

– Han ropade igen ”upp med händerna”, lite högre. Så jag vände mig om och såg killen, maskerad, med en pistol i handen som var riktad rakt mot mig.

Extra mycket kontanter i butiken

I butiken inser kunderna vad som håller på att hända. Flera rusar ut. Någon gömmer sig bakom en hylla. Det är här som historien ska komma att ta en oväntad vändning.

Butiken vid Hammarkulletorget har drabbats av rånförsök tidigare, senast för två år sedan. Grannbutikerna på torget likaså. Just den här helgen har butiken haft problem med kortbetalningar. Det betyder att extra mycket kontanter finns i butiken.

Kort sagt, när de två rånarna kommer in i butiken den här söndagskvällen, så börjar George koka inombords. Trots att han har en pistolmynning riktad mot sig, ser han sin chans när den vapenlösa rånaren vänder sig om och börjar gå bort mot kassan i andra delen av butiken.

Slogs blodig

George flyger på rånaren. På övervakningsbilder syns hur George närmast bär ut rånaren på gatan. Sekunden senare kastar sig George tillbaka in i butiken för att försöka ta fast den andra rånaren, som fortfarande befinner sig vid kassan framför en chockad kassörska.

– Jag försökte dra in den här killen längre in i butiken, eftersom det skulle vara lättare att hålla fast honom där.

Det är mycket få rån som klaras upp av polis. Endast 14 procent av alla fall som utreds i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet. Och så har det sett ut länge.

Mot bakgrund av det är Georges taktik, att försöka få fast åtminstone en av rånarna i butikens bakre del, en god taktik, men farlig. Speciellt eftersom mannen med vapnet nu återigen går in i butiken.

– Medan jag höll på att hålla fast den ena killen, så passade den andra på att slå mig med pistolen i huvudet, så jag fick ett stort jack.

Jacket i huvudet krävde fyra stygn och syns fortfarande tydligt. George tvingades tillbringa hela natten på akuten.

Läs också: Här hotas vardagshjälten George – mitt under intervjun

Rånaren bröt armen

Trots den hårda smällen lyckas George hålla fast den vapenlösa rånaren. Den andre tycks inse att det är kört, och försvinner självmant ut från butiken. Mannen som George och en annan person i affären försöker hålla fast gör motstånd, och vid ett tillfälle kastar de våldsamt ner honom mot marken.

Efteråt visar det sig att rånaren brutit en arm, något som George själv beklagar.

– Det var verkligen inte min mening. Han gjorde motstånd och vi försökte göra vårt bästa för att hålla fast honom.

Dagen efter dramat får George mycket stöd från personer som kommer förbi affären. Under intervjun kommer en kvinna in i butiken. Hon har läst i tidningen om vad som hänt.

– Fick du en smäll? frågar hon George.

– Ja, ett jack i huvudet av pistolen, men jag överlever.

– Har de fångat kompisen då?

– Jag tror inte det men jag har inte pratat med polisen på några timmar, men vi hoppas att de gör det.

– Fick de med sig några pengar då?

– Inte en krona. Jag har inte räknat kassan än, men jag tror iallafall inte det.

– Jag är glad att det inte var värre, säger kvinnan och ler vänligt mot George när hon lämnar butiken.

Ångrar inget

Efteråt har George reflekterat kring vad som hänt.

– Det var fruktansvärt. Under de här minuterna så var pistolen flera gånger riktad mot mig, och han skrek varje gång att om jag inte släpper honom (den andre rånaren) så skjuter han mig.

Men han ångrar inget.

– Visst, det kunde kostat mig livet, och en del av mina bekanta och släktingar tycker att jag borde låtit dem ta pengarna, eftersom livet är mer värdefullt än så. Egentligen håller jag med. Men när något sådant här händer så tänker man inte på vad de är ute efter, utan det är en principsak att säga ”sluta med detta”.

Läs också: Rånaren frisläppt – häktas inte

Dagen efter rånförsöket är butiken öppen igen. George tar emot leveranser och kliar lite på såret uppe på huvudet. Han ville inte låta butiken vara stängd.

– Har man stängt så visar man att man ger upp, det blir verkligen ett ”upp med händerna”.

Polisens presstalesman Thomas Fuxborgs bedömning är att Georges ingripande är inom lagens ramar.

– Han har ju rätt att använda det våld som jag som polisman får använda, alltså laga befogenhet. Och är man vittne eller brottsoffer så kan man använda sig av nödvärnsrätten för att kunna gå in och göra ett gripande här, och i det här fallet lyckas han ju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarade sin butik

Mer i ämnet