Marcus ger fattiga barn en dag att minnas Foto: Privat

Ger utsatta barnfamiljer en gratis dag på havet

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad arrangerar Trollhätteborna Marcus Göthberg, 36, och Joanna Terning, 24 gratis båtutflykter för barnfamiljer som har det svårt ekonomiskt.

– Ett barn behöver inte ha de dyraste sakerna, det räcker gott att komma ut till en ö och fiska krabbor.

Idén föddes för tre år sedan när en 10-årig pojke med brokig bakgrund följde med Marcus och hans son ut på en båttur.

– Vi fiskade krabbor och badade, efteråt sa pojken att det var den bästa dagen i hans liv.

Händelsen väckte en tanke och Marcus insåg att han själv med små medel kunde göra stor skillnad för de barn som inte får så roliga somrar om deras familjer har ont om pengar. Båten som finns i Uddevalla blev nyckeln och sommaren efter satte Marcus och flickvännen Joanna in en annons på Blocket där de erbjöd barnfamiljer en gratis dag på havet. Responsen kom omedelbart och blev enorm.

– Vi fick 5000 visningar på ett dygn och redan helgen efter hade vi med oss en familj ut på båten.

Projektet växte snabbt

Projektet fick stor uppmärksamhet och växte snabbt när Skärgårdsbåtarna i Uddevalla redan samma sommar erbjöd sig att hjälpa till. De ordnade ett par större turer där flera familjer kunde följa med samtidigt. Emellan dem fortsatte Marcus hans flickvän att använda sin snipa för familjer som inte vill åka i sällskap med andra.

– Samhället sätter en jäkla press på att man måste uppleva saker, det är bara att kolla på Facebook vilka bilder som läggs upp där. Men för barn behövs inte så mycket, säger Marcus Göthberg

Åker till Bassholmen

Vid utflykterna får familjerna följa med ut till ön Bassholmen. Där kan barnen spela kubb, bada och fiska. Föräldrarna behöver inte tänka på mat, det får de gratis. På bara två somrar har hittills sammanlagt 147 personer följt med på dagsturerna. Han tror barnens upplevelser är viktiga.

– När de kommer tillbaka efter sommarlovet börjar de genast jämföra vad de gjort. Alla har då till exempel inte kunnat gå på Liseberg, det kostar ju minst 400 kronor per unge.

”Otrolig känsla”

Numer hjälper flera företag till med sponsring av transporter, mat, fiskespön och juridisk hjälp. När vi pratar med Marcus har han precis varit i Göteborg och hämtat ett 50-tal nallar som skänkts och som ska lottas under kommande stortur nu på onsdag då 14 familjer ska med på en dagstur. Han själv jobbar fortfarande helt ideellt, drivkraften ligger i att göra skillnad

– Det är en otrolig känsla när någon kramar om en och säger att de har fått ett människovärde, säger Marcus Göthberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.