Gick in på en kaffe – gick ut med ett jobb

Uppdaterad
Publicerad

Gheorghe Birneata reste från Rumänien till Sverige i hopp om ett jobb. Men det blev mest tiggeri tills en dag då han gick in på restaurangen Erics kök i Skövde för en kopp kaffe. När han lämnade restaurangen hade han ett jobb.

Nere i Rumänien hade Gheorghe Birneata hört om de goda möjligheterna att få ett jobb i Sverige. Väl på plats var det annorlunda. Likt många andra romer hamnade han på gatan som tiggare.

– Jag kom inte till Sverige för att tigga, jag kom hit för att jobba, säger han.

EU-migranter i västsverige

Men så en dag i slutet av förra året så hände det plötsligt. Gheorghe tog en kaffe på Erics Kök i Skövde tillsammans med en svensk vän och en läkare som hjälpt tiggare och hemlösa i Skövde. Ägaren till Erics Kök försökte sätta upp en krans på väggen men gång på gång föll den i golvet. Gheorghe reste sig och hjälpte till att sätta upp kransen.

När frågan om att få jobba på restaurangen kom så berättade ägaren att hon faktiskt hade tänkt på saken men inte visste vad som gällde med avtal och skatter.

Med en svensk väns hjälp fixade Gheorghe både bankkonto och personnummer, eller så kallat samordningsnummer som ersätter personnummer för dem som inte har. Efter det var det fritt fram för Gheorghe att arbeta på restaurangen, vilket han nu gör när de behöver ta in extrapersonal.

– Jag är jättelycklig! Jag älskar mitt jobb! Pengarna jag tjänar skickar jag ner till mina barn i Rumänien för att bekosta skola, kläder och mat, säger han.

Gheorghe historia har fått stor uppmärksamhet efter att Skövde nyheter var först med att berätta om honom i början av veckan.

Nu hoppas han också få komma med inspiration till menyerna på Erics Kök.

– Jag ska prata med Lasse (kocken) om att få laga rumänsk mat, den är mycket god, säger Gheorghe Birneata.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i västsverige

Mer i ämnet