Foto: SVT

Götaplatsen bäst belyst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Götaplatsen i Göteborg har utsetts till vinnare av Svenska Ljuspriset.

Enligt jury-motiveringen har ljussättarna samordnat behovet av trygghet, funktion och upplevelse och befäst platsens dignitet med sin skickliga ljusgestaltning.

De har skapat ett stadsrum där ambitionen att regissera ljuset har lyckats så väl att det känns som ljuset alltid funnits där, heter det enligt juryns motivering.

Götaplatsen fick under 2011 en rejäl ansiktslyftning med fokus på belysning. Visionen var att skapa ett vackert rum, förstärka byggnaderna runt platsen och göra Götaplatsen till en mötesplats kvällstid.

– Priset är verkligen ett erkännande för den förändring som skett på Götaplatsen. Efter 20-30 års diskussioner har nu platsen fått det lyft som den förtjänar. Idag dröjer sig folk kvar på Götaplatsen efter en teaterföreställning för att prata och umgås. Tidigare sökte sig de flesta snabbt bort från den mörka platsen, säger Ingemar Johansson från Trafikkontoret vid Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Övriga tre finalister i årets omgång av Svenska Ljuspriset var: Scandic Hotell Grand Central i Stockholm, E-huset vid Lunds Tekniska Högskola och Halmstad Regionbussterminal.

Priset delades ut för 19:e gången i samband med Ljusdagen den 20 september i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.