Göteborg har fått 50 miljoner från EU för att spara energi genom att överföra överskottsenergi mellan 50 byggnader. Foto: SVT

Göteborg får 50 miljoner från EU

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg har fått 50 miljoner kronor från EU för att pröva nya sätt att spara energi. På Chalmers Campus Johanneberg ska man överföra överskottsenergi mellan byggnaderna.

The Fossil Free Energi District, FED, heter projektet som har fått 50 miljoner kronor från EU. Projektet går ut på att skapa en handelsplats för överskottsenergi och försöksplatsen är Chalmers Campus Johanneberg. Där ska man ta vara på överskottsenergin och överföra den mellan de 50-talet byggnader som finns i området och därmed hoppas man slippa tillföra någon primärenergi utifrån.

– Men det behövs ekonomiska incitament, säger Iréne Svensson, ansvarig för projektet vid Johanneberg Science Park.

– Därför skapar vi en handelsplats där vi sätter ett värde på den energi man delar med sig av, säger hon.

Nio olika aktörer

Totalt är det nio olika aktörer som ska skapa handelsplatsen där man kan sälja och köpa energi av varandra. Man måste även hitta bra sätt att lagra överskottsenergin på.

– Alla som är med tycker det är väldigt spännande . Det som är unikt är att vi är så pass många ihop om en sådan här idé, där helhetssyn på stadens energisystem och miljön står helt i fokus, säger Björn Gustafsson, programansvarig för stadsutveckling på Göteborg Energi, som är en partner i projektet.

Stor konkurrens

Konkurrensen var stor om dessa projektpengar från EU:s finansieringsprogram Urban Innovative Actions, UIA. 378 projektförslag kom in till EU från 24 länder men bara 18 blev finansierade och Göteborgs Stads projekt var ett av dom.

Projektet ska starta redan i början på 2017.

FED-projektet

Följande partners deltar i projektet: Stadsledningskontoret, Göteborg Energi, Business Region Göteborg, Chalmersfastigheter, Akademiska Hus, Chalmers, SP, Ericsson, Johanneberg Science Park.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.