Foto: Udvikling Danmark A/S

Göteborg får flytande stadsdel

Uppdaterad
Publicerad

En flytande stadsdel – med trädgårdar, verandor och lägenheter, mitt i Göteborg. Redan om ett år kan det bli verklighet.

Under sommaren har bygglovsanmälan lämnats in och ett samråd om vattenverksamheten hållits med berörda företag och andra som kan påverkas av verksamheten. Samrådet avslutas i augusti.

– Allt rullar på enligt planerna och vi bedömer det som helt realistiskt att inflyttning skall kunna ske under 2017, sager Ulrika Palmblad Gröön, utvecklingschef på Älvstranden utveckling som driver projektet.

Placeras i Frihamnen

Det handlar om mellan 700 och 900 lägenheter på Kvillepiren, vid Lundbykajen och i Lundbyhamnen. Det är de senare som skapar en spektakulär bild av flytande stadskvarter mitt i stan.

Efter ett anbudsförfarande har tre bolag, ett svenskt och två danska, tilldelats uppdraget att bygga bostäderna. Bilderna här ovan, som visar hur det kan komma att se ut, kommer från danska Udvikling Danmark A/S.

Tillfälliga bostäder

Under 15 år är det tänkt att den nya stadsdelen på och vid vattnet skall få finnas kvar. Tillstånden som söks är alltså temporära.

– Sen är ju planen att vi skall ha kommit så långt i utvecklingen av frihamnsområdet att vi skall kunna börja bygga ut den här delen av området permanent, berättar Ulrika Palmblad Gröön.

Social blandning

Vilka skall då kunna få tillgång till de nya attraktiva bostäderna? Planen är att en tredjedel av bostäderna byggs för studenter, en tredjedel för nyanlända och en tredjedel för företagsbostäder. Allt för att skapa en social blandning av människor i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.