Göteborg jobbar för Cityvarvets överlevnad

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs kommunala bolag Älvstranden Utveckling AB skickar nu klara signaler att de vill hjälpa varvsverksamheten att överleva på gamla Cityvarvets område. Bland annat kan de tänka sig lägre hyra för området. Dock säger de nej till att starta ett kommunalt ägt varv.

Göteborgs kommun tycker det är viktigt att staden har en fortsatt varvsverksamhet. Det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling AB, som äger marken Damen Shiprepair Götaverken ligger på, har sedan mitten av september varit kontakt med ett antal intressenter som kan tänkas ta över varvet.

– Vi har fått ett positivt gensvar hos de som varit i kontakt med oss, säger Lena Andersson, vd på Älvstranden Utveckling AB till SVT Västnytt.

Cityvarvet

– Och vi har inga andra planer för området. Vårt hyresavtal sträcker sig fram till 2021 med de holländska ägarna Damen Ship Repair.

Överväger lägre hyror

Älvstranden Utveckling AB kan tänkas omförhandla hyror för att få låta varvsnäringen leva i Göteborg.

– Vi gör allt för att inte vara ett hinder i processen om varvet skall kunna överleva, säger Lena Andersson, vd på Älvstranden Utveckling AB. I detta kan vi också tänka oss lägre hyror.

Men Älvstranden Utveckling AB står utanför den affärsmässiga delen – där den holländske ägaren Damen Ship repair på styrelsemötet idag, enligt utsago, skall ha diskuterat att ett tjugotal anställda på Götaverken tillsammans med intressenter vill ta över verksamheten i Göteborg.

Det förväntas dock inte komma några besked kring det går i dag, enligt Unionens Jan Hermansson på Damen Ship repair Götaverken.

Vill inte kommentera

Likvidatorn för Damen Ship repair Götaverken (föredetta Cityvarvet), Morgan Hallén på Vinges advokatbyrå, avstår i dagsläget från att kommentera Älvstrandens välvilja eller de anställdas och intressenternas bud. Men i ett skrivet svar till Västnytt meddelar han helt kort: ”Mitt fokus är att varvets egendom skall säljas på marknaden till de värden som marknaden erbjuder”.

Men en köpare som det spekulerats i kan dock redan räknas bort.

– Vi tänker göra allt för att förutsättningarna för att ha en verksamhet skall bli så bra som möjligt, men vi kommer inte att gå in och bli varvsoperatörer, säger Lena Andersson, vd på Älvstranden Utveckling AB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cityvarvet

Mer i ämnet