Klas Forsberg, avdelningschef, kartlägger hedersvåldet i Göteborg. Foto: SVT/Göteborgs stad

Göteborg kartlägger hedersvåld

Publicerad

Nu planerar Göteborgs stad att göra en bred kartläggning av det hedersrelaterade våldet.

– Vi vill nu göra en ordentlig undersökning så vi får bra svar på vilka som kan utsättas för det här, säger Klas Forsberg, avdelningschef.

Stadsledningskontorets avdelning för mänskliga rättigheter har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att kartlägga det hedersrelaterade våldet i staden. Avdelningens chef, Klas Forsberg, är huvudansvarig för studiens upplägg, och han menar att det är viktigt att man får till en ordentlig kartläggning som bygger på vetenskaplig grund.

– Det är väsentligt att vi får en bra bild av förekomsten av hedersrelaterad våld för att kunna sätta in rätt åtgärder för att motverka det, säger Klas Forsberg.

Upplägget har en så kallat intersektionell ansats vilket innebär att man inte enbart utgår från ett könsperspektiv – vilket har varit fallet i en tidigare studie som gjordes i Stockholm 2009 – utan att man även tittar på sexuell läggning, könsidentitet och funktionsvariation. Det är för att säkra att kartläggningen blir så heltäckande som möjligt.

– Det är inte endast flickor utan även pojkar och andra grupperingar kan drabbas.

Hur undersökningen kommer gå till i detalj är under utveckling, men det man hittills kommit fram till är en kombination av en enkätundersökning och kvalitativa studier som innebär samtal på olika sätt. Man försöker också få med Stockholm och Malmö på samma upplägg för att kunna göra jämförelser mellan städerna.

– Vi för samtal med de andra stora städerna i den här frågan, säger Klas Forsberg.

Kartläggningen ska genomföras under 2017. Under onsdagen beslutades det också att ge Social resursförvaltning i uppdrag att inrätta en central samordningsfunktion i arbetet mot hedersförtryck för att ytterligare förstärka arbetet inom området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.