Daniel Norlander blir tillförordnad samordnare mot våldsbejakande extremism efter Mona Sahlin. Foto: SVT

Göteborgare tar över efter Mona Sahlin

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgaren Daniel Norlander blir tillförordnad nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter Mona Sahlin. Hon avgick efter att Expressen avslöjat att hon skrivit ett falskt intyg till en av sina anställda.

– Det är tråkigt under de omständigheter som har varit. Mona har bestämt sig för att lämna och jag tar över till Kulturdepartementet hittat någon som kan ersätta Mona, säger Daniel Norlander till SVT Nyheter Väst.

Norlander är en före detta polis som 2014 blev huvudsekreterare på organisationen. Nu befordras han alltså och tar över efter Mona Sahlin som nationell samordnare.

Mona Sahlin och livvakten

Falskt intyg

Det var i onsdags som Mona Sahlin avgick efter att Expressen avslöjat att hon kraftigt överdrivit en av sina anställdas inkomst i ett intyg när han skulle köpa ett hus. Enligt Expressen skulle mannen dessutom ha handplockats till det sekretariat som hjälper den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Daniel Norlander var tidigare huvudsekreterare i sekretariatet.

– Jag har inga kommentarer till det som hänt. Mona ansåg att hon behövde den expertisen och då var det inget vi ifrågasatte, säger Daniel Norlander.

Enligt honom är Mona starkt personifierad med uppdraget som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

– Hon har varit en fantastisk talesperson för det arbete som har bedrivits på sekretariatet. Att hon har avgått kommer naturligtvis att påverka arbetet, säger han. 

– Mitt uppdrag blir nu att se till att det får så liten påverkan som möjligt.

Arbetet ska fortsätta

Sekretariatets arbete avslutas i sommar. Den fjärde juli ska de presentera en nationell strategi mot våldsbejakande extremism i Almedalen i Visby.

– Det vi vet nu är att regeringen tillsammans med oppositionen är överens om att samordnarens arbete i någon form ska fortsätta, säger Daniel Norlander.

– Hur det ska gå till sitter man på Regeringskansliet och skissar på just nu.

Att Mona Sahlin nu avgått och en göteborgare tar över, kommer det att påverka arbetet mot våldsbejakande extremism i Göteborg?

– Det tror jag inte att det kommer göra. Dessutom är det bara under en kort period tills Kulturdepartementet hittar någon annan som kan ersätta Mona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet