Solveig Svanberg, enhetschef. Foto: SVT

Göteborgs stad hyllar polisomorganisationen

Uppdaterad
Publicerad

Polisens omorganisation har fått kritik från en rad olika håll. Men Göteborgs stads stödcentrum för brottsoffer hyllar den.

– Polisen i Göteborg har ett större fokus på brottsoffer idag, säger Solveig Svanberg, enhetschef.

Förra året hade Stödcentrum vid Göteborgs stad kontakt med omkring 2.600 brottsoffer. Det är polisen som förmedlar kontaktuppgifter till brottsoffer som vill ha stöd.

– Tidigare låg ansvaret att förmedla brottsutsatta på enskilda personer i polisdistrikten vilket gjorde systemet sårbart. Brottsoffer förmedlades inte lika snabbt och mer sporadiskt. Nu vidareförmedlas brottsoffer snabbare och mer kontinuerligt, säger Solveig Svanberg.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Polisen i Göteborg har ett större fokus på brottsoffer idag. Det har nog aldrig varit så bra som nu.

En stor ökning

Tidigare i veckan gick Brottsofferjouren – en annan stor organisation som ger stöd till brottsoffer – ut och berättade att antal ärenden som polisen förmedlade till dem kraftigt minskat. På Stödcentrum känner man inte alls igen den bilden. Tvärtom har enheten sett en ökning med cirka 2.000 personer per år, bland annat eftersom att man numer tar emot människor i alla åldrar.

– Alla som anmäler ett brott inom Göteborgs Stad får ju frågan om de vill bli erbjudna brottsofferstöd, och tackar man ja på det, så tar vi aktivt kontakt med de personerna via brev eller telefonsamtal och erbjuder stöd, säger Susanne Björneloo, kurator på Stödcentrum för brottsutsatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet