Göteborgs stad nobbar Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Ska Värmland bli en del av Västra Götalandsregionen? Svaret från Göteborgs stad är nej. Socialdemokraternas förslag röstades ner.

– Det händer ibland att man inte får sin vilja igenom och då får man gilla läget, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sverige är idag indelat i 21 landsting, varav tio också är regioner, och dessa ska ersättas med sex storregioner. Anledningen är att de små länen har svårt att klara sig och då är tanken att man med storregioner ska kunna åstadkomma en mer likvärdig service i hela landet, vilket SVT Nyheter i Väst har rapporterat om.

Indelningskommittén föreslog i somras att Västra Götalandsregionen skulle utökas med landstinget Värmland. Förslaget möttes med både skepsis och gillanden. Socialdemokraterna i Göteborg var mer positivt inställda och lade därför fram ett eget yrkande men det blev nu nedröstat i kommunstyrelsen.

– Det händer ibland att man inte får sin vilja igenom och då får man gilla läget, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Läs också: Landstinget säger ja till Värmland

Remissvaret som vann omröstningen i kommunstyrelsen innebär att Göteborgs stad nu sagt nej till Värmland. Det är något som Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren, tycker är bra.

– Jag tycker att Göteborgs stad gör en klok analys. De gör samma analys som vi på handelskammaren gör för näringslivet. Det finns få naturliga kopplingar till Värmland som län, säger Johan Trouvé.

Ann-Sofie Hermansson håller delvis med, men vill också framhålla att det måste finnas någon form av fördelningspolitik.

– Vi ser också problemen med arbetsmarknadsregionen. Men jag tror att man ibland behöver ta de större greppen. Hur ska man göra om hela Sverige ska leva? Det finns kommuner och andra regioner som är krympande. Vi måste hitta en lösning för alla och inte bara för storstadsregioner, säger Ann-Sofie Hermansson.

Johan Trouvé framhåller å andra sidan att nära samarbete med Värmland blir fel eftersom parternas intressen är så pass olika.

– Vi tror på regionfrågan och vi tror på storregioner men vi vill att de ska vara naturliga. Om man tar infrastruktur som exempel så är det naturligt för Värmland att vilja se en utbyggd kollektivtrafik mellan Oslo-Karlstad-Stockholm. För Västra Götalandsregionen är det mer intressant med en järnvägsutbyggnad Göteborg-Borås-Jönköping, säger Johan Trouvé.

SVT Nyheter i Väst har sökt Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.