Michael Ivarson är högst ansvarig för verksamheten. Foto: SVT

Göteborgs stad polisanmäler hanteringen av miljonavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad polisanmäler hanteringen av det miljonavtal som tecknats mellan kommunen och den privata entreprenör som flera kommunala tjänstemän senare började jobba för.

– Har det förekommit korruption eller mutor i det här, då är det rättsvårdande instanser som ska utreda det, säger förvaltningsdirektören Michael Ivarson.

Revisionsfirman PWC sågar avtalen mellan kommunen och företaget Hero jäms med fotknölarna. Enligt dem är avtalen mycket svårtolkade och det är oklart vad som skulle hända vid en eventuell tvist.

Muntliga avtal

Dessutom har kommunen gjort flera utbetalningar till Hero efter muntliga överenskommelser – utan skriftliga avtal. PWC slår fast att kommunen sannolikt har gynnat Hero på ett otillbörligt sätt. Förvaltningsdirektören Michael Ivarson har nu, efter inrådan från revisorerna, gjort en polisanmälan till Riksenheten mot korruption. Men vem som har polisanmälts vill kommunen inte gå ut med.

– Jag polisanmäler egentligen situationen som har uppkommit. Har det förekommit korruption eller mutor i det här, då är det rättsvårdande instanser som ska utreda det. Sedan ska jag inte föregå den utredningen, säger han.

”Olämplig kommunikation”

Kände du till de här bristerna som Uppdrag granskning berättar om innan de började gräva i det här?

– Nej, jag fick ta del av den mailväxling som förekommit, och då fick jag se att det var en olämplig konversation där.

Enligt Michael Ivarsson står det hursomhelst klart att medarbetare brutit mot kommunens jävspolicy.

– Jag har ju tagit del av den mailkorrespondens som varit. Och jag kan ju se här att det har varit en olämplig kommunikation, och det är allvarligt. För vi ska inte som offentliganställda riskera att betraktas som att vi gynnar någon. Det är oerhört allvarligt, säger han.

Kan vara tjänstefel

Ett av övertrampen handlar om ett avtal värt drygt 22 miljoner. Det undertecknades av en chef på social resursförvaltning, trots att hon inte hade rätt att teckna så stora avtal enligt kommunens delegationsordning, något som även Pwc konstaterar.

– Jag tycker självklart att det skulle ha presenterats för mig, så jag hade kunnat se det. Nu är det en medarbetare som skrivit på det här utanför vår delegationsordning.

Enligt PWC skulle agerandet kunna betraktas som tjänstefel enligt lagen om offentlig anställning, LOA.

– Vi kommer nu att arbetsrättsligt pröva – utifrån vad rapporten säger – de personer som är involverade.

Policy finns

Michael Ivarson tycker dock inte att han själv har något ansvar för det som har hänt.

– Förvaltningen har de riktlinjer, policys, instruktioner som jag i min roll som chef för en stor förvaltning ska se till finns.

Det har ju flera gånger avslöjats misstänkt korruption, och liknande inom Göteborgs stad. Vad säger du om att det händer gång på gång?

– Det är oerhört allvarligt om allmänheten brister i sin tillit till det offentliga. Vi har under många år lagt ner mycket arbetstimmar på att se till att vi har strukturer som fungerar. Det här är tungt för oss och vi kommer att göra vårt yttersta för att komma till rätta med de saker som vi kan komma till rätta med och som vi förfogar över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.