Torskfisket i Östersjön påverkar övergödningen av havet. Foto: SVT

Göteborgsforskare: Så kan vi rädda Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

I en ny rapport sammanfattar forskare från bland annat Göteborgs Universitet de största problemen för Östersjön. Och det är mer samarbete mellan bland annat lantbruket och fisket som krävs för att uppnå miljömålen, enligt forskarna.

– Vi ser en oroväckande klyfta mellan kunskap och handling när det gäller miljöförvaltningen av Östersjön, säger Sebastian Linke, som forskar om fiskepolitik på Göteborgs universitet.

Övergödningen största utmaningen

I en ny studie från lärosätet pekar europeiska forskare från Sverige, Finland och Polen på de fem viktigaste problemen för områdets miljö. Och det som frestar på havets ekosystem allra mest är övergödning, oljeutsläpp, kemiska föroreningar, överfiske och invasiva arter.

– Det största problemet nu är övergödningen. Det har gått om fisket som det största problemet. Det finns väldigt mycket fosfor och kväve i havet som bidrar till övergödningen, säger Sebastian Linke.

Svårt att uppnå miljömålen

Tillsammans med de andra forskarna har Sebastian Linke studerat Östersjöns miljöförvaltning under tre års tid, och sammanfattat resultaten i boken ”Environmental Governance of the Baltic Sea”. Där skriver forskarna vad som krävs för att uppnå de av EU utsatta miljömålen för området, som ska vara uppnådda år 2020. Och Sebastian Linke är pessimistisk vad gäller utsikterna att uppnå målen.

– Det ser ut som att vi inte kommer uppnå de utsatta miljömålen om inte mer görs, säger han.

Anledningen till att det är så svårt att åtgärda problemen är att samverkan över de olika områdena inte har skett, menar han.

Övergödningen påverkar fisket och fisket påverkar övergödningen, vilket berör många olika aktörer.

– När torskbeståndet försvinner så ökar övergödningen genom att de större fiskarna inte äter de mindre (sill och skarpsill), som i sin tur äter djurplankton som äter växtplankton tar upp fosfor och kväve.

Kommunikation problemet

En annan anledning att det är svårt att komma åt miljöproblemen är att det sker för lite samverkan mellan de olika berörda aktörerna, som lantbruket, fiskerinäringen, myndigheter och miljöorganisationer, både nationella och internationella.

– Kommunikation är en viktig del. Det är väldigt olika sociala världar som behöver mötas och fiskare, bönder och myndigheter måste sätta sig tillsammans ner och säga att ”Ah, det är det här som är problemet”, säger Sebastian Linke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.