Ostindiefararen seglar återigen till Kina med ny sponsor Foto: SVT

Götheborg till salu

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Ostindiefararen Götheborg förbereder en försäljning av det välkända segelskeppet i trä, som varit i bruk sedan 2003. Hon byggdes som en kopia av Ostindiefararen Götheborg som förliste 1745.

”Detta är ett tungt beslut som vi tvingats ta”, uppger Lars G Malmer, ordförande i stiftelsen Ostindiefararen Götheborg, i ett pressmeddelande.

Skeppet beskrivs som en framgångsrik plattform för att visa upp svenskt näringsliv, kultur och samhälle under expeditioner världen över. Hon har gjort 93 hamnstopp i 23 länder och varit en attraktion som tilldragit sig stort intresse.

Ostindiefararen

Donationer från företag och privatpersoner har varit förutsättningar för både bygge och drift, men läget har förändrats.

”Vi hade gärna sett att hon seglade vidare men kan konstatera att de ekonomiska förutsättningarna inte finns”, konstaterar Lars G Malmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostindiefararen

Mer i ämnet