Paul Spartalis filmade händelserna i trappuppgången. Foto: SVT

Grannlägenheten var en stor tjuvgömma

Uppdaterad
Publicerad

Vid flera tillfällen under över ett års tid meddelade Paul Spartalis sin hyresvärd om oegentligheter i grannlägenheten utan att något hände. Till sist kom polisen. Då uppdagades en tjuvgömma och sex personer dömdes i tingsrätten.

Han flyttade in den 8 december 2014 i sin lägenhet i Guldheden i Göteborg. Nästan omedelbart märkte han att något inte stämde med grannlägenheten. Mycket folk sökte sig dit och grannen bytte låscylinder ofta.

– Ibland låg folk utanför min dörr, lite utslagna som om de var narkotikapåverkade och väntade på att komma in i grannlägenheten, säger Paul Spartalis.

Genom titthålet i sin dörr har han i över ett år fotograferat och filmat vad som hänt i trapphuset utanför grannlägenheten. Bilder och filmer som han skickat till sin hyresvärd Poseidon så att de skall bli medvetna om vad som sker. Med förhoppning om att Poseidon skall agera och skydda honom som hyresgäst. Något han anser att de inte har gjort.

– De har inte hjälpt mig överhuvudtaget, säger Paul Spartalis.

Faller ut från tredje våningen

Under en vårkväll 2015 hör Paul hur någon skriker i grannlägenheten och slänger upp lägenhetsdörren.

– Jag hör hur någon skriker: ”Ring ambulans, ring ambulans!”.

Paul ringer ambulans och får sedan reda på att det är någon som trillat ut från köksfönstret från tredje våningen i grannlägenheten. Paul meddelar Poseidon om det som skett.

Senare under sommaren flyttar den som har hyreskontraktet i grannlägenheten ut därifrån och tre män flyttar in. Någon månad senare i oktober 2015 flyttar de tre männen ut och två andra män flyttar in i lägenheten. Nytt cylinderbyte. Springet till lägenheten fortsätter. Paul meddelar Poseidon. Inget händer.

Han kollar registreringskyltarna på en av bilarna som en av hans nya grannar kör. Den ägs av en så kallad bilmålvakt, som totalt äger 655 bilar.

Borrar i lägenhetsdörren

I december 2015 hör han hur det borras i trapphuset. Han ser tre män som dragit en elsladd från vinden och nu försöker borra upp låset på grannlägenheten. Han ringer polisen och filmar det som sker genom titthålet. Polisen kommer och griper en person i vars bil de hittar stöldgods. Två personer hinner smita.

Några dagar senare är en av de som smet ifrån polisen tillbaka och försöker bryta sig in, men misslyckas. Paul fotograferar och meddelar Posidon.

Läs också: Hyresvärden svarar – anser sig ha gjort rätt

Och några dagar efter det är samma person tillbaks med en låssmed som får betalt i näven, och personen som nyss smet ifrån polisen har nu nyckel och flyttar in i lägenheten. Paul meddelar Poseidon. Inget sker.

– Jag har känt mig psykiskt misshandlad när jag har försökt få fram min oro, olust och rädsla som bara viftats bort som om jag vore en jobbig person som uppmärksammat Poseidon på att här är något fel, säger Paul.

”Som att sitta i fängelse i sin egen bostad”

Foto: SVT

I januari 2016 får Paul reda på att Poseidon har sagt upp ursprungshyresgästen på andra sidan och att det som bor där skall vara ute senast den siste januari. Men inget händer.

– Som jag sa till Poseidon. Det flyttar in mer folk än det flyttar ut. För det börjar komma lite yngre folk och besöka lägenheten och även stanna nattetid. Och jag började se narkotikapåverkade personer i trappuppgången, säger Paul.

Gjorde Poseidon något då när du meddelade detta?

– Jag upplevde det som att de inte gjorde ett skit. Det var som att vara i ett fängelse i sin egen bostad och inte våga gå ut för man vet inte vem man möter i trappuppgången, säger Paul.

Hälericentral avslöjas

Den 11 mars 2016 spelas det hög musik och Paul har sett påtända personer ledas in i grannlägenheten. Han ringer störningsjouren. De kommer och ringer i sin tur polisen.

Polisen kommer och då spräcks en stöldliga. Polisen hittar bland annat stulna datorer, id-handlingar och 1.400 mobiler i lägenheten. Fem personer grips på plats och ytterligare en som bott där tidigare, döms senare i tingsrätten för bland annat grov stöld, häleri och narkotikabrott. De flesta är gatubarn som hängt i Nordstan, men en är äldre och tidigare kriminellt belastad.

– Allt det som jag har försökt informera min hyresvärd om bevisas nu att jag hade faktiskt rätt. Det var något som pågick här, säger Paul Spartalis.

Hyresvärden Poseidon säger till SVT Nyheter Väst att de inte visste att problemet var så allvarligt.

– Vi blev chockade i och med att vi inte hade en aning om att det var en sådan här brottslighet bakom, även om vi hade fått indikationer på att det förekom kriminalitet, säger Dennis Andersson, distriktschef hos Poseidon.

Se hela TV-reportaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.