Greta Garbo kommer till Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Evert Taube och Greta Garbo gästar filmfestivalen i Göteborg på gamla journalfilmer som presenteras av Filmarkivet.se. Göteborgsepoker heter filmen som visas på lördag.

Svenska Filminstitutet har rotat fram godbitar ur sina gamla filmarkiv och sammansatt dem till en film på en timme och 40 minuter under namnet ”Göteborgsepoker”. Detta har man gjort varje filmfestival, men innehållet varierar förstås.  I år innehåller paketet  en hel del unika bilder på Greta Garbo när hon anländer till Göteborg med amerikabåten innan kriget 1935 och efter kriget 1946.

– Hon var förstås väldigt skygg, hon tyckte inte om filmkameror, därför har de här filmsnuttarna i vårt arkiv tendensen att vara lite papparazzi-aktiga. Om hon såg en mikrofon blev hon alldeles stum, berättar Jan Göransson, ansvarig för arkiven på Svenska Filminstitutet.

Hon var ju van vid filmkameran, är det inte konstigt att hon var så skygg?

– Hon var blyg. I Hollywood hade hon samma fotograf som plåtade henne i alla filmerna, och det var så kallade ”close settings”  där väldigt få personer fick komma in.  På så sätt kunde hon kontrollera sin närvaro på vita duken och kanske tyckte hon att hon inte kunde leva upp till sin karisma  när hon filmades i journalfilmer.

Hur blev hon emottagen i Göteborg?

– Det var kravaller! Hon kom ju till Sverige för att få lugn och ro, det var tufft för henne i Hollywood, hon kunde inte gå ut och bodde i ett skyddat hus med höga murar. Hon ville ha lugn och ro men det fick hon inte, hon var förföljd här också, och i synnerhet när hon anlände till Göteborg.

Hundra år gammal film

De äldsta journalfilmerna som visas är ”Slumsystrar” från 1915 med starka bilder av slumkvarteren i Göteborg och slumsystrarna som delar ut mat och ved till de fattiga och första maj-demonstrationen 1917 med slagorden ”Fred” och ”Bröd” på plakaten.

Tjusiga bilder på när Göteborgs nya stadsbibliotek presenteras 1954 och det blir också en journalfilm om när Evert Taube kommer på besök.

Hamnen 1990

I dokumentären ”Den inre hamnen” från 1990 skildras Göteborgs hamn i en snabb omvandlingsprocess med allt färre fartyg som anlöper samtidigt som kontorskomplex tar över de gamla kajerna.

Filmen Göteborgsepoker visas på Göteborg Film Festival på lördag.

Flera journalfilmer kan man se på Filminstitutets öppna kanal Filmarkivet.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.