Grönsakshandlare Christer Svensson får inte vara på Kungstorget under Kulturkalaset. Foto: Leif R Jansson / TT / Privat

Grönsakshandlare tvångsflyttas på grund av Kulturkalaset

Publicerad

Torghandlarna på Kungstorget hamnar i kläm när Kulturveckan och Europride går av stapeln denna vecka. Trots att handlarna förlorar drygt en fjärdedel av sin inkomst under en vecka i högsäsongen får de ändå betala hyra för platsen de skulle ha stått på.

Christer Svensson har sålt frukt och grönsaker på Kungstorget sedan 1980. Sommaren och hösten är högsäsonger för försäljningen och han drabbas hårt av att stoppa all försäljning i en vecka.

– Jag tappar drygt tjugo tusen i brutto pengar. Det är så kort tid vi har högsäsong, så det är inte bra, säger Christer.

Men trots att drygt en fjärdedel av försäljningstiden försvinner i och med att Christer och de andra handlarna inte kan stå på Kungstorget, måste de ändå betala hyran som vanligt.

– Så är det och så har det varit hela tiden, det är ingen skillnad mot tidigare år, säger säger Jan Wigartz, affärsuvecklare på Göteborgslokaler, det kommunala bolaget som förvaltar lokaler och ytor för kommersiellt bruk i Göteborg.

Kulturkalaset har företräde

Sedan tio år tillbaka står det i Christers och de andra handlarnas kontrakt att de måste flytta på sig när staden behöver torget till andra saker, som exempelvis evenemang. Enligt Göteborgslokaler händer detta ungefär 2-3 gånger per år.

– När de kom med kontraktet för tio år sedan var det bara att skriva på, annars fick man inte stå på torget, berättar Christer.

Jan Wigartz säger att han absolut förstår att handlarna känner sig bortkörda, men att reglerna säger att staden har rätt att återta torget från handlarna när det är den här typen av arrangemang.

– Kulturkalaset har företräde när kommunen bestämmer att de ska ha ett sådant arrangemang, det är regelverket, och vi kan inte ändra på det, säger Jan Wigartz.

Knö ihop sig

För en månad sedan fick Christer ett brev från Göteborgslokaler, där det stod att det blir ingen försäljning alls på Kungstorget under vecka 33, på grund av Kulturkalaset och EuroPride. 

Men i förra veckan ändrade man sig, och sa att handlarna fick vara kvar, längre bort och på mindre yta.

– Vi försöker se till att de kan vara där och ha sin torghandel, men vi får knö ihop dem på mindre yta för att få plats med Pride-evenemanget, säger Jan Wigartz.

Men att knö ihop sig är inget alternativ för Christer Svensson i nuläget, då han redan har förberett sig på att inte vara på torget alls.

– Det går ju inte att komma med det en vecka innan, då har jag ju redan bokat av leveranser och gett ledigt till min anställde, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.