Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare. Foto: TT

Gruppledare: ”Han tar tjänstledigt”

Uppdaterad
Publicerad

SD:s riksdagsledamot Anders Forsberg åtalas för grov förskingring under sin tid som kassör i partiets Skaraborgsdistrikt. Han tar nu tjänstledigt från sitt riksdagsuppdrag.

– Vi har haft samtal med Anders och kommit överens om att under tiden som rättsprocessen fortskrider så kommer han att ta tjänstledigt från sitt riksdagsuppdrag, säger Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen till TT.

I ett sms skriver Forsberg att ”mitt agerande har varit direkt förkastligt och jag är medveten om att jag gjort fel i sak och brustit i förtroende”. Han betonar att de medel under de aktuella åren som han tog från distriktets sparkonto betalade han tillbaka samma år.

Grov förskingring

Enligt Ekobrottsmyndigheten har Forsberg, som varit kassör i partiets distrikt, fört över 1,1 miljoner kronor från partiets kassa i Skaraborg till det egna företaget under åren 2013–2015.

Brottsrubriceringen i åtalet är grov förskingring eller, i andra hand, grov trolöshet mot huvudman. I tredje hand yrkar åklagaren på att Forsberg ska dömas för olovligt förfogande.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, samtidigt så bestrider han flera av åtalspunkterna så vi får avvakta rättsprocessen, säger Mattias Karlsson.

Forsberg påpekar att han bedriver ett jordbruk och att likviditeten tidvis varit ansträngd under en omställning då jordbruket kompletterades med andra verksamheter.

”Inget uppsåt”

Riksdagsledamoten uppger att han aldrig haft som uppsåt att tillskansa sig medel eller skada distriktet. Han anser också att partidistriktet aldrig lidit någon ekonomisk skada eller riskerat sina likvida medel.

Att brotten betraktas som grova motiverar vice chefsåklagare Henric Fagher med att den åtalade missbrukat en förtroendeställning, använt sig av vilseledande bokföring, att det gällt stora summor och att han gjort det systematiskt över tid, enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

Om Forsberg fälls för någon av de två första åtalspunkterna ska tingsrätten pröva om han ska skiljas från uppdraget som riksdagsledamot. Han kom in i riksdagen 2014 och är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

Forsberg är inte den enda SD-ledamoten som åtalats misstänkt för brott eller dömts under denna mandatperiod. För några veckor sedan åtalades Kent Ekeroth för ringa misshandel och Martin Kinnunen har fällts i hovrätten för bokföringsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.