Guldspade för granskning av Vänersborg

Uppdaterad
Publicerad

Västnytt har på nytt vunnit Guldspaden, Föreningen Grävande Journalisters pris för undersökande journalistik. Det är granskningen av Vänersborgs kommun som anses vara det bästa som sänts i klassen Lokal-TV under 2009.

Reportrarna Sophia Djiobaridis, Lars Wiklund och Tomas Lindblom får priset för skildringarna av hur Vänersborgs kommun missbrukat kommunala medel och struntat i regler för offentlighet och upphandling. Dels i ”Toppfrysaffären”, dels i de uppmärksammade turerna kring den nya arenan.

– Det är vårt jobb. Om inte vi gör det så gör ingen det. När det gäller Arenan så är den det största och mest kontroversiella bygget i Vänersborg i modern tid. Det var ju till och med tal om att man skulle folkomrösta om den. Och med facit i hand hade kanske det varit bra, kommenterar Lars Wiklund.

För Sophia Djiobaridis är det den andra Guldspaden. 2007 fick hon priset för sin granskning av Baggers Hus, i samarbete med SR:s Kaliber.

Även för Tomas Lindblom är det den andra Guldspaden. 2003 vann han tillsammans med Magnus Svenungsson för granskningen av hur ABF lurade EU.

Västnytt fick även en Guldspade 2006. Frida Björk och Magnus Persson belönades för sitt arbete om hur utländska skogsarbetare utnyttjats i uppröjningarna efter stormen Gudrun.

I år hade juryn nominerat tre inslag i klassen Lokal-TV. Två från Västnytt och ett från Västerbottennytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.