Foto: TT

Gynläkare kritiseras för smärtsam provtagning

Uppdaterad
Publicerad

En gynläkare i Göteborg kritiseras av IVO för att han brustit i sin yrkesutövning då han inte gav adekvat smärtlindring till en kvinna som han skulle ta ett vävnadsprov på.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, hade uppsökt gynmottagningen på ett sjukhus i Göteborg för en undersökning av underlivet. Läkaren bestämde sig för att ta ett vävnadsprov och sprayade först en ytlig bedövning, en kylspray, innan han började skära med en skalpell.

”Det gjorde fruktansvärt ont och jag skrek till”, skriver kvinnan i sin anmälan.

Då försökte läkaren i stället bedöva området med en sprutinjektion, så kallad infiltrationsanestesi. Men inte heller den bedövningen gav någon smärtlindring.

”Fasansfull smärta”

”Jag skrek då i högan sky av plågsam och fasansfull smärta att han skulle sluta. Läkaren fortsatte att skära och dra i vävnadsprovet, trots att jag skrek”, skriver kvinnan.

När vävnadsprovet efter ett par minuter var bortskuret så efterlämnade det ett stort öppet sår på 1,5 centimeter i diameter. Kvinnan skriver att hon lämnade sjukhuset chockad av smärta och att hon inte kunde ta sig hem själv utan ringde till sin man, som hämtade henne.

En vecka efter behandlingen var kvinnan på efterkontroll hos en annan läkare, som konstaterade att såret var infekterat.

Kvinnan anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Hon skriver i sina anmälan att:

”Jag upplevde händelsen som misshandel, eftersom läkaren medvetet fortsatte skära i mitt underliv trots att jag skrek att han skulle sluta”.

Borde avbrutit behandlingen

IVO har prövat klagomålet och läkaren får kritik. Läkaren har brustit i sin yrkesutövning då patienten inte erhöll adekvat smärtlindring. Patienten fick inte heller en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård och visades inte omtanke och respekt. Läkaren borde ha avbrutit behandlingen eftersom provtagningen inte var akut och i stället bokat in en ny tid.

Läkaren beklagar i sitt yttrande till IVO att han brustit i sin bedömning och sitt bemötande av patienten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.