Så här såg den tänkta svastikaskulpturen ut när den till slut ställdes ut. Foto: SVT

Hakkors-konstverk läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Idag skulle det omdiskuterade konstverket i form av en svastika utanför Sjöfartsmuseet har invigts. Istället har konstnären lagt ut materialet platt på marken.

Det var SVT Nyheter Väst som först rapporterade om att konstnären Emil Carlsiö som en del i ett konstsamarbete mellan konstskolan Valand och Sjöfartsmuseet tänkte bygga ett hakkors utanför muséebyggnaden.

Det tänkte han göra efter att ha reagerat på att en gammal nazistflagga inne på muséet hade vikts, enligt honom själv för att cencurera bort hakkorsflaggan.

hakkors på Sjöfartsmuseet

– Jag anser att Sjöfartsmuseet censurerar en del av historien. Man förstår att det är en naziflagga, men ändå har man valt att dölja den, sa Emil Carlsiö då till SVT Nyheter Väst. 

Hans konstverk har vållat debatt och många har tagit illa vid sig.

Idag skulle det invigas. Men när SVT:s reporter är på platsen har pinnarna som skulle användas lagts ut platt på marken. Nu formar de istället bokstäverna ”#Variations”, vilket är namnet på konstverket. Det är en del i hela konstprojektet ”Mellankomst” där 13 av Valands elever ingår.

Tyst från konstnären

Men Emil Carlsiö vill inte tala med SVT.

– Inga kommentarer, säger han.

Ingen annan av de andra konstnärerna på platsen vill heller uttala sig.

Det gör däremot chefen för Sjöfartsmuséet, Björn Varenius.

– Jag hade inte räknat med att det skulle bli så här stort ståhej innan konstverket ens var på plats, säger han.

Samtidigt säger Varenius att han förstår de upprörda känslorna. Han vet dock inte exakt varför hakkorset inte har ställts upp.

– Jag kan bara konstatera att det istället ligger på marken, säger han.

Verket skulle utföras på ett sätt så att det inte syntes att det var en svastika, annat än från en speciell vinkel uppifrån muséet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

hakkors på Sjöfartsmuseet

Mer i ämnet