Hälften använder olaglig molntjänst i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det kan vara olagligt, väljer nästan hälften av Västsveriges kommuner att använda Googles molntjänster i skolan.

Google Apps for Education är en molntjänst som används i skolan, bland annat till att skicka e-post, skriva skolarbeten och lagra dokument. Speciellt för tjänsten är att all information som skrivs i till exempel ett mejl eller ett dokument lagras på Googles servrar istället för i en hårddisk. Datainspektionen har granskat avtalen för tjänsten i kommunerna Sollentuna och Salem, och kommit fram till att Googles avtal inte är förenliga med personuppgiftslagen eftersom de inte skyddar elevernas uppgifter tillräckligt.

– Google får väldigt stora möjligheter att behandla elevernas personuppgifter i sina egna syften, säger Ingela Alversfors, jurist på Datainspektionen.

Molntjänster i skolan

Enligt Ingela Alverfors är det även oklart var informationen hamnar och hur länge den lagras. Hon menar att det därför är problematiskt om kommuner väljer att ändå gå in i tjänsten.

4 av 10 kommuner använder ändå

Men i en enkät som SVT Västnytt genomfört med hela landets kommuner, svarar 123 av 290 kommuner att man i någon form använder tjänsten. 25 av dessa är kommuner i Halland och Västra Götaland.

I Västsverige (Västra Götaland och Halland) uppger 9 kommuner att de använder Googles molntjänster utbrett på minst en kommunal grund- eller gymnasieskola. Ytterligare 16 testar eller använder tjänsterna i mindre skala.

I Sotenäs kommun har man använt tjänsterna under ett par års tid. Efter Datainspektionens kritik mot andra kommuner har man dock valt att göra förändringar.

– Rent tekniskt har det fungerat väldigt bra för eleverna. Vi har varit väldigt nöjda med verktyget, men efter Datainspektionens granskning har vi bestämt att gå över till ett annat verktyg, säger Jan Klemetz, lärare på Sotenässkolan.

Har inga planer på att lämna

Men Sotenäs kommun är samtidigt ett undantag. De flesta kommuner SVT Västnytt talar med har inga planer på att lämna Google, trots att man är medvetna om problemen med lagen.

– Jag vet ju att vi är inte riktigt hemma än och jag vet också att det är inte riktigt lagligt, när det gäller uppgifter och hur de lagras av Google, säger en anonym skolutvecklare till SVT Västnytt.

Många kommuner tycker att lagen inte hängt med i teknikutvecklingen och att den måste förändras. Man menar att skolan måste hänga med i utvecklingen och är övertygad om att molntjänster är framtiden.

Fakta

Så gjorde vi granskningen

SVT Västnytt skickade ut ett mejl till landets 290 kommuner där vi frågade om man använde Google Apps i någon form i den kommunala skolan. Vi fick svar från samtliga kommuner. De kommuner som svarade ja, fick sedan svara på följdfrågor i telefon och via mejl. Där frågade vi bland annat om tjänsten användes utbrett, om den ingick i teststudier eller om den användes av enskilda lärare eller klasser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Molntjänster i skolan

Mer i ämnet