Männen som bröt sig in i garaget fångades på bild. Foto: Privat

Christer följde efter och fotade tjuvarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Christer från Uddevalla vaknat av att han hade inbrott i sitt garage följde han efter tjuvarna och tog bilder på dem. Nu får hans insats beröm av polisen.

– Jag låg och sov och hörde ett konstigt ljud, säger han.

Det var vid 02-tiden i natt som Christer vaknade upp av att det hördes oväsen. Efter att han klivit upp ser han två män klädda i munkjackor, slitna jeans och kepsar komma ut från hans garage, bärandes på saker de tagit med sig från garaget. Bland annat bensindunkar, skruvdragare och verktygssatser.

– De bar så mycket de orkade, säger Christer som beskriver villaområdet i norra Uddevalla som annars väldigt lugnt.

Samarbetade med sin fru

Han bestämde sig för att följa efter tjuvarna till fots. Samtidigt följde hans fru med honom i deras bil, och under tiden ringde hon polisen. De två männen gick lugnt och sakta runt huset upp på en gångstig, och bara 50 meter från huset så hann Christer och hans fru i fatt dem.

– De försökte gå så sakta som möjligt, antagligen för att de inte skulle se misstänkta ut, säger Christer.

Konfronterade tjuvarna

När han kom i fatt dem och konfronterade dem så sa de enligt Christer något i stil med ”Vad fan är det med dig?” varefter de två männen släppte sakerna de hade i famnen och sprang från platsen.

– En av dem hade på sig en ryggsäck, men jag vet inte om de fått med sig något mer från garaget, säger Christer.

Innan de flydde hann både Christer och hans fru ta flera bilder bakifrån på tjuvarna med sina telefoner, bilder som nu polisen går igenom för att hitta de misstänkta. Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Västra Götaland säger att det är tacksamt när polisen får bilder på förövare för brott.

– Har man möjligheten och kyligheten att följa efter och ta bilder på förövarna så är det självklart bra. Det kan vara pusselbiten som saknas i en utredning. Men samtidigt ska man inte försätta sig i fara. Så det är en övervägning man måste göra, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.