Foto: SVT

Han vet allt om Star Wars

Uppdaterad
Publicerad

Oscar Lindh har älskat Star Wars sedan han var fem då hans pappa visade filmerna för honom.

Oscar Lindh från Halmstad tillbringar mycket tid i en galax långt långt bort. Han vet i princip allt om den och vad som har hänt där. Och det är inte konstigt. I 15 år har det varit hans största intresse: Star Wars.

– Ibland sitter man och dagdrömmer lite, men jag brukar kunna hålla det på en ganska normal nivå, säger Oscar Lindh.

Den första av de hittills totalt sex Star Wars-filmerna hade premiär 1977 och blev snabbt ett världsomfattande populärkulturfenomen.  I mycket korta drag handlar de om spelet mellan ont och gott i en fjärran galax – och även om man inte har sett filmerna känner man kanske igen karaktärer som jediriddarna Luke Skywalker och Obi-Wan Kenobi, prinsessan Leia, äventyraren Han Solo och Darth Vader. Striden står mellan den onde kejsaren och hans högra hand Darth Vader och de goda jediriddarna med Luke Skywalker i spetsen. Mycket spännande, det skriver Oscar Lindh under på.

– Det goda och det onda utspelar sig i rymden med en massa skumma typer och lasersvärd. Det är helheten.

Idag är Oscar Lindh 20 år och pluggar till brandman i Lund. Men där får han inte plats med sina Star Wars-prylar så hans pojkrum i Halmstad står kvar, i princip orört, fullt av grejer från filmerna. Han började samla när han var fem år gammal. Det var då hans pappa introducerade honom för Star wars. Sedan dess är han såld.

Hans favoritkaraktär är den onde prisjägaren Bobba fett. Men den dräkten tar 45 minuter att ta på sig, så dagen till ära är han en stormtrooper: En soldat i den onde Darth Vaders armé. Dräkten har han gjort själv. Slipat plast och målat. Och satt in högtalare för att få den där lite otäcka rösten.  Det här stora intresset för Star Wars kostar såväl tid som pengar. Men Oscar Lindh har aldrig riktigt tänkt på det så.

– Vilken hobby gör inte det?, säger han.

– Man får prioritera och jag prioriterade bort en moped till exempel.

Nuförtiden har han inte på sig dräkterna så ofta, mest när han med entusiastföreningen Nordic garrison 501 samlar in pengar till välgörenhet på till exempel science fiction-mässor

Nyligen var han med i ett tv-program där han tävlade om vem i Sverige som vet mest om Star Wars. Han kom tvåa. Men ändå, det som Oscar Lindh inte vet om Star wars efter 15 år är förmodligen inte värt att veta. Och man undrar ju – finns det en gräns? Kommer han någonsin att tröttna?

– Jag tror att jag kommer att ha kvar det, sedan kanske det inte blir lika mycket när man sitter på äldreboendet, säger Oscar Lindh.

– Men det hade varit något att ha som sista önskan att bli begravd i sin Star Wars-dräkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.