Foto: Sverige riksdag

Han vill bli Anneli Hulthéns efterträdare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten och riksdagsledamoten Mattias Jonsson kandiderar till att efterträda Anneli Hulthén som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Mattias Jonsson meddelade på tisdagskvällen att han fått frågan av flera partimedlemmar om att kandidera till att bli kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

– Då har jag svarat att ”Ja, jag känner mig jättehedrad och stolt, ni får gärna lämna en nominering”, säger Mattias Jonsson när SVT Nyheter Väst når honom på tisdagskvällen.

Inom socialdemokratin finns en tradition av att inte offentligt visa intresse för ledande befattningar – en tradition som Mattias Jonsson nu bryter emot.

– Vi har sagt i många år att vi behöver bli mer öppna, vi behöver en öppen process. Och då måste vi också svara på de frågor vi får.

Varför är det viktigt med mer öppenhet?

– Jag tror det finns en efterfrågan på mer öppenhet. Vi har nog uppfattas som ett ganska slutet parti, både internt och externt. Om det är så att jag får svara internt på frågor, då är det också rätt att stå för det och visa det öppet.

Det är partikamrater som har frågat Mattias Jonsson, inte socialdemokraternas valkommitté. Den kommer att fortsätta att ta emot nomineringar fram till den 30 november.

– Om jag inte var intresserad skulle jag ha sagt nej från början. Men jag tror vi har många kompetenta i partiet och jag hoppas att det kommer fler som följer efter och visar öppet att de vill kandidera, säger Mattias Jonsson.

Från Angered till riksdagen med facklig bakgrund i bilindustrin Detta är politikern Mattias Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.