Hängde ut sexdömd – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna hängde ut en dömd sexförbrytare i Borås på nätet. På tisdagen åtalas hon för grovt förtal.

I frustration över att en man som dömts för sexbrott mot barn skulle friges skrev en kvinna ett inlägg på Facebook. Där publicerade hon namn och bild på mannen och skrev hon om de brott mannen dömts för. Hon beskyllde honom även för att ha begått många andra övergrepp.

Mannen polisanmälde kvinnan som nu åtalas för grovt förtal och brott mot personuppgiftslagen.

Det var Borås tidning som först rapporterade om det aktuella målet. Kvinnan säger till tidningen att hon kan förstå om mannen upplevt inlägget som kränkande.

– Men om jag begått såna brott skulle jag ha förståelse för att folk var arga och skrev såna saker.

Åklagare John Nilsson menar att det var ett svårt ärende att utreda, men att han landade i att kvinnan bör åtalas.

– Det här att en del av det hon påstår är sant gör det speciellt, det ska bli mycket intressant att få det prövat i rätten, säger han till SVT Nyheter Väst.

Inlägget delade över 2.300 gånger på facebook innan det togs bort. Det är en av anledningarna till att brottet bör anses som grovt, hävdar John Nilsson.

– Sedan har jag påstått att det kunde medföra allvarlig skada för målsäganden. Han har utsatts för en del hot efter detta och hängts ut ytterligare.

Kvinna åtalas också för brott mot personuppgiftslagen.

– Där är det mer uppenbart att hennes agerande är straffbart. Uppgifterna om lagöverträdelser i brottmål är inget som gemene man ska sprida då det kan innebära kränkning av en persons integritet, säger John Nilsson till Borås tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.