Tack vare Rasken kunde Hans bland annat åka utan ledsagare till Nordnorge och fortsätta med sitt stora intresse fiske. Foto: Johan Mikkelsen

Han förlorade sin ledarhund i bilexplosionen

Uppdaterad
Publicerad

I gasbilen som exploderade i Angered i måndags satt synskadade Hans Börjesson, 67 år, tillsammans med ledarhunden Rasken. Själv klarade han sig, men hunden dog i explosionen.

– Detta fick bara inte hända, säger Hans Börjesson.

Det var den mest vardagliga av situationer. Vännen, som körde, åkte in till tankstationen i Angered för att tanka. Hans Börjesson satt kvar i bilen med sin ledarhund Rasken. Men tankningen drog ut på tiden och Hans Börjesson öppnade därför dörren och undrade vad som stod på. 

– Jag öppnade dörren och frågade varför det tog sådan tid och fick till svar att det tar tid att tanka gas, men att min vän vill göra sitt för miljön. Mer hann han inte säga för sen smällde det. Jag flög rätt upp i luften, berättar han.

Läs också: Explosion vid gasstation i Göteborg

Hans Börjesson och föraren skadades och fick föras till sjukhus. Men ledarhunden Rasken, som låg bak i bilen, ovanför gastanken, slungades ut ur fordonet och dog i explosionen. För Hans Börjesson som förlorade sin syn i vuxen ålder är det en tragedi. Rasken var inte bara hans ögon utan hans bästa vän. Tack vare hunden kunde han bland annat åka utan ledsagare till Nordnorge och fortsätta med sitt stora intresse: fiske. 

”Ingenting går att jämföra med sorgen”

Med hunden kunde han resa vart som helst förklarar han. Nu har allting slagits i spillror. När SVT Nyheter Väst ringer har det gått ett och ett halvt dygn sedan olyckan, men chocken sitter fortfarande i. 

– Jag blev blind i vuxen ålder, jag har skilt mig, men ingenting går att jämföra med den sorgen jag känner nu. Det är på ett annat plan. Det går inte att reparera. Detta fick bara inte hända. Jag sitter bara och skakar, säger han. 

Han berättar att han och vännen som körde nu gör sitt bästa för att stötta varandra. Volkswagen har försökt att få tag på både honom och chauffören, men än så länge har de inte velat prata med fordonstillverkaren. Ilskan är för stor. 

– Bara dom inte skickar en blomsterkvast. Det skulle vara som att få en blomma från någon som varit otrogen. Det är så det känns, det får du gärna skriva, berättar han. 

”Blir så förbannad”

Det är ännu oklart exakt vad som orsakade explosionen i Angered, men både polisen och fordonstillverkaren arbetar enligt teorin att det var något fel på bilen. 

– Jag blir så förbannad när man glömmer det mänskliga och låter ekonomiska hänsyn gå före säkerhet, säger Hans Börjesson.

Volkswagens tekniker undersöker just nu bilen för att försöka utröna vad som orsakade olyckan. Något som kan ta flera veckor.

– Vi är jätteoroade när något sådant här inträffar, vi tar det på mycket stort allvar, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Group Sverige.

FAKTA: Återkallade Volkswagenbilar

  • Volkswagen återkallade redan 2012 närmare tusen bilar av märket Touran Ecofuel av årsmodell 2006-2009, eftersom de bakre bränsletankarna visade sig vara rostangripna.
  • Dagen efter explosionen i Angered i Göteborg beslutade man att återkalla 900 bilar av samma bilmodell, eftersom det visat sig att även de främre gastankarna kan rosta.
  • Rostangripna gastankar kan i värsta fall leda till att de exploderar när de utsätts för tryck, som vid en tankning.
  • Bilmodellen Touran har varit inblandade i åtminstone två explosioner tidigare, en i Tyskland och en i Sverige, i Linköping 2015.
  • I båda fallen exploderade bilarna i samband med tankning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.