Trots att stängslen är tre meter höga så lyckas ändå  en del  ta sig över. Foto: SVT

Här är nya flyktvägen mot England

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs Hamn har blivit den nya flyktvägen för emigranter som illegalt försöker ta sig till England. I torsdags morse greps fyra personer i hamnen, och när SVT Nyheter Väst under lördagen besökte hamnen upptäcktes ytterligare fyra emigranter som gömde sig utanför stängslet.

Under lördagen var det full fart i Göteborgs Hamn med många trailers som lastades på fartyget Fionia Seaways som skulle avgå klockan 19.00 mot Immingham i Storbritannien.

Samtidigt gömde sig fyra emigranter i skogen utanför Port 6 i väntan på en möjlighet att ta sig över det tre meter höga staketet och in på hamnområdet. Väl inne i hamnen tänkte de gömma sig på en trailer som skulle med båten till England.

Men när SVT:s reporter och fotograf tillsammans med en säkerhetsvakt närmade sig skogsdungen sprang emigranterna i väg. Efter sig lämnade de sönderrivna biljetter och efter ett visst pusslande kunde säkerhetsvakterna avslöja en del intressanta uppgifter. De fyra personerna hade rest med buss först från Berlin till Malmö och därefter med Swebuss till Göteborg. Och på ett papper stod även namnen på de fyra personerna.

Största hamnen

Det var östeuropeiska namn, möjligen albanska,  och enligt säkerhetspersonalen i hamnen så har flertalet av de 44 personer som gripits i hamnen i år varit från Albanien. Och det vi nu ser kan vara början på en ny våg av emigranter som försöker ta sig till Storbritannien via Göteborgs Hamn.

– Från maj i år har vi haft en kraftig ökning med emigranter som vill ta sig till England och det här är en ny företeelse. Historiskt har det alltid funnits en risk att man vill ta sig till USA och det har vi jobbat med väldigt länge, men det här är nytt för i år, säger Thomas Fransson, säkerhetschef i Göteborgs Hamn.

Göteborgs Hamn är störst i Norden och har ett milslångt skalskydd , med elstängsel, kameror och larmsystem. Men trots att stängslen är tre meter höga så lyckas ändå  en del  ta sig över. Ibland slänger de filtar över stängslet för att inte bli skadade av de 9000 volt som går genom trådarna. Men vid fallet ner på andra sidan har även flera fått fallskador.

– Senast förra veckan hade vi en person som bröt armen och fick åka ambulans till sjukhuset, berättar Thomas Fransson.

”Är djupt oroade”

För att göra det ännu svårare för emigranterna att ta sig in i hamnen så planerar man nu att höja stängslet med ytterligare en meter, från tre till fyra meter.

– Vi är djupt oroade över den här utvecklingen, det är en stor belastning, inte bara för att de här människorna riskerar att skadas utan också i kostnader eftersom vi måste öka säkerheten, öka bevakningen och  köpa in mer teknisk utrustning, säger Thomas Fransson.

De som grips inne i hamnområdet polisanmäls för brott mot skyddslagen och grovt olaga intrång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.