Motorsågskonstnären Tommy Craggs från England skulpterar en bänk av en svensk ekstock. Foto: SVT

Här väcker han ”det döda” till liv – med en motorsåg

Uppdaterad
Publicerad

När Iglekärrs gammelskog på lördagen officiellt blir ett naturreservat, så hyllas naturen genom att låta en engelsman gå loss med sin motorsåg på en död ekstock. Men ur det döda växer liv.

En örn, två ugglor och en iller är några av de djur som nu tittar fram ur det gamla trädet som en gång varit en praktfull ek i Göteborgs botaniska trädgård. Djuren är skapade, ett efter ett, av den världsberömde motorsågskonstnären Tommy Craggs och de är en del av den bänk han i veckan skulpterat utanför Lerum.

– Jag gör research på vilka djur som finns i det lokala området och sedan karvar jag ut dem helt enkelt. Jag är väldigt nöjd med hur den blir, säger Tommy Craggs till SVT Nyheter Väst efter nästan fyra dagars arbete.

Under vårt korta besök får han på nolltid fram konturerna av en grävling ur stocken. Kanske kommer ytterligare en uggla se dagens ljus från bästa sittplats, innan bänken är klar.

En hyllning till finansiärerna

Bänken ska från och med lördagens invigning av Iglekärrs gammelskog utanför Skepplanda få en särskild plats vid Stora Iglekärr. Med detta hoppas stiftelsen Naturarvet kunna visa sin uppskattning till de tusentals privatpersoner och företag som gett gåvor för att kunna finansiera bildandet av detta nya naturreservat, där häften av pengarna kommer från stiftelsen och den övriga halvan från länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

– Vi har tillsammans med intilliggande naturreservat nu fått en stor yta som blir bevarad som gammelskog. Och det är viktigt för de rödlistade arter som finns i skogen och som annars inte har något livsutrymme i svensk produktionsskog, säger Lo Jarl, som är verksamhetsledare för Naturarvet.

”Vi har brist på gammelskog”

Enligt Naturarvet så är runt hälften av Sveriges 4.000 rödlistade arter knutna till gammelskog. Därför anser stiftelsen att varje hektar skyddad gammelskog är oerhört viktig för den biologiska mångfalden.

– Vi har brist på gammelskog i Sverige och vi måste skydda de sista gammelskogar som finns kvar, vi har kanske tio år på oss, säger Lo Jarl som är mycket imponerad av Tommy Craggs arbete.

– Han är en naturbegåvning och en av de främsta i världen.

Hur har det varit att följa hans arbete?

– Det är härligt att se en konstnär som inte är rädd för att uttrycka sin konstnärlighet i ett så svårt material som trä.

Sömnbrist under skapandet

Det är inte första gången Tommy Craggs skulpterar en bänk med motorsåg, men det är första gången en av hans skapelser hamnar i ett naturreservat.

– Jag tycker det är mycket bra att bänken kommer att stå i en naturlig miljö där den kan smälta in i omgivningen, vilket den kommer att göra, säger han.

Hur är det att arbeta med sådana här projekt, att skapa konst med en motorsåg?

– Det är ett konstant tänkande och väldigt utmanande. Varje natt tänker jag på projekten och jag kan inte sova förrän allt är klart och genomfört.

Invigningen av naturreservatet Iglekärrs gammelskog, och avtäckningen av Tommy Craggs bänk, är klockan ett på lördag vid sjön Stora Iglekärr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.