Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här fångas den anställda på övervakningsfilm när hon stjäl paketens innehåll. Ser hur hon tas på bar gärning i videon ovan. Foto: Ur övervakningsvideo Postnord

Här fångas fräck stöld inne på Postnord – anställd kvinna plockar Johans mobil ur paket

Publicerad

Johan Olsson hade beställt en ny mobiltelefon på nätet. Men när paketet kom fram var det tomt.

Snart avslöjade övervakningsfilm hur en kvinna på Postnord tömt flera paket på värdefullt innehåll.

– När jag tog paketet i handen så kände jag direkt att det finns ingenting i det, säger han.

Se övervakningsfilmen på när postkvinnan stjäl Johans telefon!

När Johan Olsson från Kode i Bohuslän kom till sitt lokala postombud för att hämta ut ett paket med sin nya mobiltelefon värd 12 000 kronor insåg han direkt att något inte stod rätt till.

Paketet var tomt.

– Jag insåg ganska fort att någon hade stulit min nya mobil. Man blev besviken och ledsen, säger han.

Under september–december 2023 försvann innehållet i sju försändelser från samma terminal i Västsverige, samtliga innehöll mobiltelefoner.

Avslöjad av internutredning

Efter årsskiftet uppdagades ytterligare fyra fall när Postnord fick reklamationer från olika mobiltelefonförsäljare om paket som kommit fram tomma, eller inte kommit fram alls. Företagets säkerhetsavdelning startade en internutredning och granskade övervakningsfilmer från terminalen.

I mars kunde en anställd kvinna tas på bar gärning när utredare stoppade henne i korridoren, hon hade ett paket som ska ha innehållit ett guldsmycke invirat i jackan.

Kvinnans försvar: Ville bli uppsagd

Kvinnan är nu dömd till skyddstillsyn för fyra fall av stöld, bland annat av Johans mobiltelefon, och ska betala skadestånd till Postnord. Hon förnekar brott och har överklagat till hovrätten.

– Det enda jag var ute efter var att de skulle säga upp mig. För jag försökte flera gånger med frånvaro men det hjälpte inte. Men jag tänkte att de kommer släppa mig utan att ringa polisen, säger kvinnan i polisförhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.