Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: TT

Hård kritik mot rikspolischefen

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson bemöter nu kritiken han fått från polisen i Göteborg.

Det var efter att Göteborgspolisen Anders Karlsson sett sin chef Dan Eliasson i SVT:s Gomorron Sverige som han skrev ett debattinlägg i tidningen GT.

Han är djupt kritisk till Dan Eliassons sätt att prata om mordet på HVB-hemmet i Mölndal och kräver rikspolischefens avgång: ”Jag ber alla brottsoffer om ursäkt för att min högste chef är Dan Eliasson. Jag ber alla om ursäkt för att hans tankar först och främst går till gärningsmannen och inte till brottsoffret. Förlåt.”

Knivdåd i Mölndal

Och fortsätter: ”Till sist en uppmaning till dig, Dan Eliasson. Be snarast regeringen om att få bli entledigad från din befattning som rikspolischef. Du har ingenting att tillföra svensk polis mer än fullkomligt kaos och total polisiär frustration.”

”Finns en förtroendeskada”

Debattinlägget har fått stor spridning på sociala medier och i GT berättar nu Katharina von Sydow, vice ordförande i Polisförbundet Väst, om den ansträngda relationen mellan landets poliser och polisledningen.

Förbundsordförande Lena Nitz menar att det ”är viktigt att Dan Eliasson förstår allvaret i det djupa missnöjet.”

– Vi kräver inte Dan Eliassons avgång. Men det finns definitivt en förtroendeskada mellan Sveriges poliser och Dan Eliasson och därmed även mellan polisförbundet och polismyndigheten, säger Lena Nitz till GT.

Vill ta diskussionen internt

SVT Nyheter Väst sökte rikspolischefen via polisens presstjänst, han svarar via mejl:

”Diskussioner om löner och hur vi kan genomföra omorganisationen på ett bättre sätt för jag internt med polisförbundet. Jag ska inom några veckor ha ett möte med Polisförbundets ledning för att diskutera dessa frågor.” skriver Dan Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Mölndal

Mer i ämnet