Sven Edlund måste komplettera med ett minireningsverk Foto: SVT

Hårdare tag mot gamla avlopp

Publicerad

I Västra Götaland och Halland finns det ungefär 50 000 enskilda avlopp som är olagliga enligt miljöbalken. I Vara på Västgötaslätten har det gått så långt att kommunen hotat flera hundra fastighetsägare med böter. Och nu ska bevakningen bli ännu hårdare.

Lars Svensson blickar ut över åkern från sin fastighet på Varaslätten. Det är långt mellan husen. Han och många andra SVT Västnytt pratar med har svårt att förstå att inte naturen skulle klara av att hantera de små utsläpp som kommer från enskilda avlopp.

– Det syns ju inga skador på naturen, säger han och gör en gest mot det öde landskapet.

På Varas landsbygd finns närmare 3 500 enskilda avlopp. Omkring 90 procent av dessa är inte godkända ur miljösynpunkt.

Egentligen blev det förbjudet redan 1969 att släppa ut avloppsvatten som inte genomgått annan rening än slamavskiljning. Det betyder att en trekammarbrunn inte är tillräckligt.

Kommer få böta

Men först på senare tid har kommunerna börjat agera. Vara sticker ut i sammanhanget eftersom andelen enskilda avlopp är jämförelsevis hög. De avlopp som inte renas på godkänt sätt kommer nu att få böta.

– Jag tycker det är förjävligt rent ut sagt, att tvinga på folk något som man inte vill ha. Ingen i hela Vara tycker om det här, säger Lars Svensson.

Även grannen på andra sidan vägen är kritisk till att kommunen nu tvingar fastighetsägare till dyra investeringar.

– Jag tänker på alla pensionärer som bor ute i skogen och som har en pension som är en bråkdel av vad de här kommungänget tjänar.

Och så ska de belastas att göra en anläggning som inte nyttar till någonting egentligen, säger Sven Edlund och visar upp sin trekammarbrunn.

Kostar 100 000

En rening som enligt kommunen är otillräcklig. Sven Edlund måste komplettera med ett minireningsverk eller en infiltrationsbädd – en investering på upp emot 100 000 kronor.

Både han och Lars Svensson hotas nu med ett vite på 50 000 kronor. Från årsskiftet förelägger kommunen direkt med vite. Dels för att handläggningen tog för lång tid, dels för att få fart på folk.

Efter vitesföreläggande har fastighetsägaren ett år på sig att åtgärda. Men arbetet går trögt. Målet att alla avlopp skulle vara åtgärdade till 2015 har fått flyttas fram till 2017. På miljöenheten är frågan högprioriterad.

– Vi har vattendirektivet som är en EU-lagstiftning där vi ska uppnå god ekologisk status i alla våra vattendrag. Vi har vattendrag i kommunen som inte uppnår detta. Och tittar vi på den nationella lagstiftningen så ska det finnas någon form av godkänd rening, säger Caroline Hagström, miljö- och byggchef i Vara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.