Foto: Jan Westin

Hårspray orsakade brand i sopbil

Uppdaterad
Publicerad

En sopbil i Lidköping fattade eld på torsdagsmorgonen. Troligen var det hårspraystuber som orsakade branden.

– Förmodligen var det drivgas kvar i flaskorna, säger renhållningschef Jan Westin.

En förvånad sopbilschaufför fick under torsdagsmorgonen se sin last börja brinna. Sopbilen var ute för att samla in metallförpackningar och en last hade precis tömts i bilen när det hördes en smäll.

– Det lät som en explosion och brann med öppna lågor, säger renhållningschef Jan Westin, som snabbt kallades till platsen.

Först var man orolig att det var någon form av gasflaskor som börjat brinna. Men när lasset tippades ut visade det sig att det fanns ett antal brända spraytuber i högen.

– Förmodligen har det varit lite drivgas kvar, och när man komprimerar kan det bli nån gnista, säger Jan Westin.

Ingen skadades och bilen verkar ha klarat sig hyggligt den med. Men frågan är om det finns några lärdomar att dra. Jan Westin menar att inga fel har begåtts.

– Nej, det är helt rätt att lägga tuberna i metallåtervinningen. Fast vi vill att de ska vara pysfria, alltså helt tomma.

Han konstaterar dock att det inte skulle blivit någon brand om det inte funnits lite plast bland metallen.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Ja det har faktiskt hänt förr, men inte att det brunnit så kraftigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.