Hela Torslandaskolan brann ner Foto: Scanpix

HD prövar mångmiljontvist efter skolbrand

Publicerad

Det rättsliga efterspelet efter branden som ödelade Torslandaskolan 2009 fortsätter. Nu beviljar Högsta domstolen prövningstillstånd i tvisten där Göteborg stads försäkringsbolag krävt branschkollegan If skadeförsäkring på 95 miljoner kronor.

Den 14 november 2009 anlade tre pojkar en brand i en bil som stod parkerad bredvid Torslandaskolan. När bilen började brinna kortslöts bilens startmotor och den hoppade framåt och branden spreds till skolan som totalförstördes.

Tre pojkar dömdes

De tre pojkarna dömdes senare till grov skadegörelse. Göteborgs stads försäkringsbolag, Göta Lejon, krävde de tre pojkarna på 100 miljoner i skadestånd, men fick nöja sig med närmare 14 miljoner kronor eftersom tingsrätten ansåg att kommunens försäkringsbolags krav var ”oskäligt betungande”.

Kräver 95 miljoner kronor

Men det rättsliga efterspelet är ännu inte slut. Göta Lejon har nämligen krävt branschkollegan If Skadeförsäkring på 95 miljoner kronor. Bilen som tändes på och som i sin tur antände skolan var återförsäkrad i If och tvisten gäller nu om händelsen ska klassas som en trafikskada eftersom branden började i en bil och vem som ska stå för notan.

HD prövar fallet

Varken tingsrätten eller hovrätten anser att bilen var i trafik när den hoppade framåt och antände skolan. I Svea hovrätts dom från 26 februari i år fastfälldes istället tingsrättens dom och Göta Lejon ersätta IF skadeförsäkring för rättegångskostnader på cirka en halv miljon kronor.

Nu ska ärendet slutligen ärendet prövas av Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.