Foto: Statens fastighetsverk: Bert Leandersson

Hemligt rum öppnas upp för en dag

Uppdaterad
Publicerad

På lördag slår Statens fastighetsverk upp dörrarna till några av Sveriges allra hemligaste rum. Ett av de hemliga rummen ligger mitt i centrala Göteborg och bjuder på både ovärderliga takmålningar och en hemlig trädgård.

Det är fjärde gången som Statens fastighetsverk arrangerar ”Hemlig rum” runt om i landet. Senast ett hemligt rum öppnades upp i Göteborg var Oscar II fort i Långedrag då närmare 10 000 personer valde att gå under jord för att besöka fortet.

I år ligger det hemliga rummet ovanför jord och är ett av Göteborgs äldsta hus – Göteborgs residens vid Stora hamnkanalen i centrala Göteborg.

– Det är en fantastisk byggnad som bjuder på både ovärderliga takmålningar, vackra rum och en gömd trädgård som är en skatt att upptäcka, säger Linda Larsson, kommunikatör på Statens fastighetsverk.

Spännande historier

Att öppna upp hemliga rum är ett sätt för Statens fastighetsverk att göra byggnaderna mer tillgängliga för allmänheten och för att besökarna ska få en fördjupad kunskap om platsernas historia.

– Det finns så mycket spännande historier kring Göteborgs residens. Bland annat om Karl X Gustav som var mycket i residenset under mitten av 1600-talet och som efter sin död placerades på lit de parade i stora salen. Men även nutida händelser som när USA:s president George W. Bush besökte residenset under EU-toppmötet i juni 2001, säger Linda Larsson.  

Används som bostad

Göteborgs residens började byggas 1648 av Lennart Torstensson, en känd fältherre från trettioåriga kriget. Stilen residenset byggdes i var den då populära holländska renässansstilen.

– Residenset är relativt okänt i Göteborg och därför är det extra kul att få lyfta fram just den byggnaden, säger Linda Larsson som är kommunikatör på Statens fastighetsverk.

I dag bor landshövding Lars Bäckström och hans fru i residenset, paret kommer också att finnas på plats under lördagens visning.

Nästa gång ”Hemliga rum” arrangeras är 2020 och vilka dörrar Statens fastighetsverk väljer att öppna upp då återstår att se. 

Årets tio utvalda hemliga rum i landet:

Universitetshuset och Lundagård, Lund

Göteborgs residens

Vadstena slott

Visingsö

Gripsholms slott, Mariefred

Skoklosters slott, Håbo

Kronobageriet, Stockholm

Västra stallet. Stockholm

Generalkonsulatet i Istanbul, c/o Västra stallet Stockholm

Stockholms observatorium, Saltsjöbaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.